Türk Tabipleri Birliği (TTB) Deprem Bültenlerinin 19’uncusunu gerçekleştirdi. Bültende havaların ısınmasıyla birlikte deprem bölgesinde muhtemel gelişebilecek salgın risklerine değinildi. Hekimler bölgede uyuz vakalarının artarak devam ettiğini; komşu ülke Suriye’de görülen kolera ve kızamık vakalarına karşı da dikkatli olunması ve tedbirlerin alınması çağrısını yaptı.
19’uncu Deprem Bülteninin sunumunda konuşan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Onur Erden’e verdi. Malatya’da çalışma yürüten Erden barınma sorunun halen çözülemediğine değindi. Erden ayrıca kimi asistan hekimlerin TUS’a yeniden hazırlanarak başka bir ile gitme çabası olduğunu; bazılarının ise OHAL’in sona ermesini bekleyerek istifa etme kararı aldıklarını da sözlerine ekledi.
“SES ve TTB’nin yaptığını imkanı olan bakanlık yapmıyor”
Ardından Antakya’daki gelişmeleri Mihriban Yıldırım anlattı. Temel ihtiyaçlar ile sürecin ihtiyaçlarının birbirine karıştığını ifade eden Yıldırım şunları ifade etti:
“İçme suyu dağıtımına olan ilgi azaldı. Bu ciddi bir kriz. Ve hala insanlar açık alanlara tuvaletini yapmak zorunda kalıyorlar.” dedi. Hem sağlık sisteminin hem de deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarının kaderleri ile baş başa bırakıldığını ifade eden Yıldırım, “Ne hastalığa karşı koruyacak bir sağlık sistemi var. Ne de hastalanınca tedavi edecek bir sistem. Biz SES ve TTB olarak bunu mümkün kılıyoruz. Ancak elinde imkanı olan Bakanlık bunu yapmıyor.”
“Standart yardım dağıtımı yok”
TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol oldu da barınma sorunun halen çözülemediğini; var olan barınma alanlarının da usulüne uygun kurulumunun gerçekleşmediği için sorunlar yaratmaya devam ettiğinden söz etti.
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Adıyaman ziyaretinde de ilişkin konuşan Varol şunları ifade etti:
“AFAD, UMKE gibi birçok kurum sahadaydı. Bir tek koruyucu sağlık hizmeti verecek bireyleri sahada göremedik. Bir de Sağlık Bakanlığı da ortada yoktu.” dedi. Standart bir yardım dağıtımını sahada gözlemlemediklerini ifade eden Varol, “Ramazan ayı sebebiyle gıda dağıtımı sadece çocuklara veriliyordu. Zor durumda olan çok sayıda dezavantajlı yurttaşlarımız var.”
“Temiz kullanım ve içme suyu sağlanmalı”
Gaziantep’te çalışma yürüten TTB Aşı Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak da havaların ısınması ve bölgenin koşulları nedeniyle ishal vakalarına dikkat çekti. Konuşmasında ishal ve çeşitlerine dair de bilgi aktarımı da yapan Eskiocak, konunun özellikle çocuklar açısından önemine dikkat çekti ve “dikkatli olunmalı” dedi. Komşu ülke Suriye’de 1 Ocak 2023- 11 Mart 2023 tarihleri arasında 21 bin 427 şüpheli kolera vakasının tespit edildiğine de değinen Eskiocak şunları ifade etti:
“Hem Kolera hem de Kızamık Suriye’de varlığını sürdürüyor. Dikkat etmek gerekir. Yaz geliyor bir diğer dikkat edeceğimiz husus ise sıtma. Yeterli miktarda temiz kullanım ve içme suyu bölgede sağlanmalı ve atıklar yaşam alanlarından hızlıca uzaklaştırmalı.”