MMO: Asansör kazalarına önlemler

MMO en son İstanbul Küçükçekmece’de bir işçinin ölümü üzerine asansör kazalarına engel olmak için alınması gereken önlemleri sıraladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Mayıs 2022
  • 22:10

İstanbul Küçükçekmece’de bir işçinin ölümüne neden olan kaza üzerinden Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi asansör kazalarına ilişkin alınması gereken tedbirleri sıralayan yazılı bir açıklama yaptı.

MMO, asansör kazalarını engellemek için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

“*Bakım, onarım, arıza giderme ve periyodik kontrol faaliyetleri yürütülürken gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yetkili servisin görevlisi tarafından gerekli önlemler alınmalıdır.

*Asansörü oluşturan tüm aksam ve parçaların bakımı güncel TS EN 13015: Asansör ve Yürüyen Merdivenlerin Bakımı, Bakım Talimatları İçin Kurallar Standardı’nda belirtilen gerekliliklere göre oluşturulmuş bakım talimatlarına/ bakım föylerine uygun yapılmalıdır.

*Bina sorumlusu tarafından, bakım sözleşmesi yapılan asansör monte eden veya onun yetkili servisinin dışındaki üçüncü tarafların asansöre müdahalesine izin verilmemelidir.

*Bakım sözleşmesi yapıldıktan sonra bina sorumlusunun belirleyeceği sayıda kişiye acil durumlarda kurtarma çalışması konusunda yılda en az bir defa eğitim verilmelidir. Eğitim, yetkili servis teknik bakım ve onarım personeli tarafından verilmelidir. Verilen bu eğitim yetkili servis teknik sorumlusu ve eğitimi veren kişi tarafından imzalanan bir tutanakla kayıt altına alınarak tutanağın bir sureti bina sorumlusuna iletilmelidir.

*Binanın bağlı bulunduğu belediye ile protokol yapmış A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından asansörün periyodik kontrolü yapılmalıdır.

*Asansör bakımını üstlenen yetkili firma, farklı bir firma tarafından monte edilmiş veya daha önce başka bir asansör firması tarafından bakımı yapılan bir asansörün sorumluluğunu üstleniyorsa, asansör bakımına başlamadan önce Asansör Durum Tespit Raporu düzenlemelidir.

*Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yetkili kıldığı asansör firması, TSE kurumundan Hizmet Yeterlilik Belgesi (HYB) almış olmalıdır. Bu belge güncel tarihli olmalıdır. Belge örneği sözleşme ekinde olmalıdır.”