Damal gençliği 8 Mart etkinliğinde buluştu…

Damal gençliği, Esenyurt'taki Erenler Cemevi'nde 8 Mart etkinliği düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 03 Mart 2013
  • 11:47

Ardahan'ın Damal ilçesine bağlı çevre köyleri, Damal gençliği olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği düzenledi. Erenler Cemevi'nde düzenlenen etkinlik Damal gençliği adına emekçi bir kadının yaptığı açılış konuşması ile başladı.

Konuşmada 8 Mart'ın tarihsel ve sınıfsal özü anlatılırken kadının yaşadığı cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye değinildi. Konuşmanın devamında ise emperyalist kapitalist sistemin girdiği kriz ve savaş dönemlerinde saldırıyı ilk olarak kadınların yaşadığı anlatıldı. Fabrikalarda düşük ücretlerle çalıştırıldığı gibi, kriz dönemlerinde ilk olarak kadınların işten çıkartıldığı, emperyalist savaş dönemlerinde yine kadınların en çok bedel ödediği söylendi. Son olarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün sınıf mücadelesindeki yerine ve bu mücadelenin emek sermaye mücadelesi olduğuna değinildi. Konuşma, kadın erkek el ele verilecek mücadeleyle eşit ve özgür bir dünyayı kurma çağrısıyla son buldu.

Emekçi Kadın Komisyonları'nın hazırladığı “Yaşamın yarısından kavganın yarısına” adlı sinevizyonun gösteriminin ardından Esenyurt İşçi Kültür Evi adına bir konuşma yapıldı. Konuşma emekçi kadınların, devrimci kadınların ve tüm işçi sınıfının onurlu mücadelesi selamlanarak başladı. Katılımcıların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kutlandıktan sonra işçi ve emekçi kadınların kapitalist düzende yaşadığı çifte baskı ve sömürü anlatıldı. Kadın cinayetlerine ve artan dinsel gericiliğe karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapılan konuşmada sermaye devleti ve AKP iktidarının uygulamaları teşhir edildi. Kadınların fabrikada sokakta ve evde gördüğü baskının esasında sistem tarafından örgütlendiğine ve bu düzeni yıkmadan kadınların eşit ve özgür yaşama şansının bulunmadığına değinildi. Gerçek eşitlik ve özgürlük için sosyalizm mücadelesini yükseltme ve 8 Mart’ta alanlarda olma çağrısı ile konuşma sonlandı.

Etkinlik Damal gençliğinin hazırladığı şiir dinletisi ile etkinlik devam ederken, Fırat Avalır da etkinlikte sahne alarak türküler seslendirdi. Müzik dinletisi sonrası Esenyurt İşçi Kültür Evi Tanyeri Şiir Topluluğu sahne alarak devrimci şiirleri seslendirdi. Beğeniyle dinlenilen şiirlerin ardından kapanış konuşması ile etkinlik sonlandırıldı.

Etkinlik sonunda bir kez daha 8 Mart’ta alanlara çıkma çağrısı yükseltildi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt