Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı

Cumartesi Anneleri / İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 962’nci hafta açıklamasına polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Eylül 2023
  • 13:30

Cumartesi Anneleri / İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 962’nci hafta açıklamasına polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasına ilişkin AYM’nin iki kere hak ihlali kararı vermesine rağmen Cumartesi Anneleri’ne bir kez daha polis saldırdı. Meydana yürürken İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Atlas Sineması önünde önleri kesilen Cumartesi Anneleri polis ablukasına alındı. Basın emekçilerinin çekim yapması polis tarafından engellendi. Çevrede bulunan esnaf “Kiramı, vergilerimi ödeyemiyorum” diyerek cadde üzerinde çekim yapmaya çalışan gazetecilerin dükkanların önünü kapattığı iddiasıyla sözlü saldırıda bulundu. Öte yandan üç kişi tüm engelleme, yasak ve baskılara rağmen Galatasaray Meydanı’na çıktı ve gözaltına alındı. Eylemde en az 32 kişi gözaltına alındı.

Geçen hafta geçmiş yasak kararıyla gözaltı terörü estirildi

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın engellendiği için Galatasaray Meydanı’nda okunamayan açıklaması İHD İstanbul Şubesi binasında saat 14.00’te okundu. Basın metnini İHD üyesi Zeynep Yıldız okudu. 962. hafta da gözaltına alınanların serbest bırakılmasını isteyen Yıldız şunları söyledi:

“Bu talebimizi dile getirirken 21 haftadır tüm ülkenin gözü önünde Beyoğlu Kaymakamlığı’nın ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uymayı ısrarla reddetmesi ve aynı ihlalleri bilerek tekrarlaması sonucunda engelleniyor ve gözaltına alınıyoruz.

İstanbul Emniyeti’nin ‘suç işlediler, gözaltı yaptık’ iddiasına karşı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iki kararında ‘ortada kovuşturulacak suç yok’ diyor. Beyoğlu Kaymakamı’nın yasaklama kararına karşı AYM ‘gerekçelerin inandırıcı değil, hak ihlali var, engelleme’ diyor.

Ancak İstanbul Emniyeti, yargı kararlarını esas almak yerine, yasaklama kararı olmadığı zamanda bile hükmü olmayan eski bir karar ile gözaltı işlemi yapıyor.”

961. hafta eyleminde polisin 20 gün önce hükmü bitmiş bir yasaklama kararıyla gözaltı saldırısı gerçekleştirdiğini belirten Yıldız son olarak şunları söyledi:

“Biz, bütün insanlığın ortak utancı olan gözaltında  kaybetmeleri topraklarımızdan silmek için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Türkiye’nin anayasal normlarına ve uluslararası hukuk kurallarına dayanan meşru taleplerimizde ısrar edeceğiz.”

Kızıl Bayrak/ İstanbul