Cumartesi Anneleri kaybedilen çocuklar ve Ermeni aydınlar için buluştu

Cumartesi Anneleri 734. hafta eylemlerinde kaybedilen çocuklar ve Ermeni aydınlar için buluştu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Nisan 2019
  • 11:25

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 734. haftasında; 23 Nisan vesilesiyle gözaltında kaybedilen çocuklar ve 24 Nisan 1915’te katledilen Ermeni aydınlar için adalet istedi.

Galatasaray Meydanı’nda 34 hafta önce başlayan yasak nedeniyle İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirilen eylemde gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Bu haftaki basın açıklamasını kayıp yakınlarından Besna Tosun okudu.

“Devleti ve toplumu gözaltında kaybedilen çocuklar gerçeğiyle yüzleşmeye çağırıyoruz” diyen Tosun, şunları ifade etti: “Bu topraklarda yaşam hakları devletin güvencesinde olan çocuklar, yaşam hakkının en vahşi ihlali olan gözaltında kaybetme fiiline maruz kaldılar. 19921997 yılları arasında OHAL yönetimindeki Batman, Bitlis, Bingöl, Cizre, Dargeçit, Dersim, Şırnak, Kulp, Mardin, Nusaybin,Yüksekova, Silopi ve Lice'de 26 çocuk gözaltında kaybedildiler.

Çocukların gözaltında kaybedilişi savcılık fezlekelerinde, mahkeme tutanaklarında ve AİHM kararlarında detaylı bir biçimde yer aldı. Ancak ailelerin başvuruları iç hukukta sonuçsuz bırakıldı. Devlet bugüne kadar etkin soruşturma yürüterek suçun açığa çıkartılması ve faillerin cezalandırılması yükümlülüğünü yerine getirmedi.”

Adalet sağlanması taleplerinin de karşılıksız bırakıldığını belirtti.

174 Ermeni aydının bir mezar taşı yok”

Tosun, açıklamanın devamında, 24 Nisan 1915’te 250 Ermeni aydın, yazar, şair, avukat ve milletvekilinin evlerinden gözaltına alınarak kaybedilişlerine ilişkin şunları aktardı: “Gözaltına alınanlar önce Sultanahmet’teki Merkez Cezaevi’ne götürüldüler. 25 Nisan 1915 tarihinde güvenlik güçleri eşliğinde özel bir trenle Ankara’ya doğru yola çıkarıldılar. Neden tutuklandıklarına ve nereye götürüldüklerine dair kendilerine bilgi verilmedi. 158 kişilik grup Çankırı’ya, 92 kişilik grup Ayaş’a sevk edildi. Gözaltına alındıkları andan itibaren başlarına geleceklerden hükümetin sorumlu olduğu bu insanlardan 174’ü bir mezar taşları bile olmadan yok edildi.”

Gözaltında kaybedilen Ermeni aydınlar ve çocuklar için adalet talebiyle açıklama sona erdi.

Ardından, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak söz aldı. 26 çocuğun annelerinin kucağından alınarak kaybedildiğini belirten Ocak, bunlardan birinin 3 yaşında olduğunu söyledi. Ocak, açlık grevindeki çocuklarının yaşamından kaygılandıkları için Gebze’de cezaevi önünde nöbet tutan annelere yapılan polis saldırısına tepki gösterdi.

“23 Nisan çocuk bayramı 24 Nisan Ermeni halkının adalet günü olsun”

Sonrasında bir konuşma yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan gözaltında kaybedilen çocuklara ve saldırıya uğrayan tutsak annelerine yönelik hakaret ve şiddeti teşhir ederek sözlerine başladı. Ermeni aydınlara yönelik vahşete dikkat çeken Paylan “1915 bir milattı” dedi.

Katledilen Ermenilerden, kendisi gibi milletvekili olan Hampartsum Boyacıyan ve bugün doğum günü olan Şair Taniel Varujan’ı da anan Paylan; Ermeni aydınların kaybedilmesini Ermeni soykırımının izlediğini belirtti. Kendi ailesinin de yaşadığı gibi erkeklerin yakın bir noktada öldürüldükten sonra kadın, çocuk ve yaşlıların sürgüne gönderildiğini belirtti. Paylan, Hrant Dink’in bir yazısında dediği gibi “23 Nisan çocuk bayramı olsun, 24 Nisan da Ermeni halkının adalet günü olsun” dedi.

Konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul