Cumartesi Anneleri Kadir Keremoğlu’nun akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 735. hafta eyleminde Kadir Keremoğlu’nun akıbetini sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Nisan 2019
  • 11:03

Cumartesi Anneleri Galatasaray Meydanı’ndaki yasak nedeniyle, eylemlerinin 735. haftasında da İHD İstanbul Şubesi önünde buluştu. Bu haftaki eyleme Filistin’den insan hakları savunucuları da destek verdi. Eylemde, 14 Nisan 1995’te 75 yaşında gözaltına alınarak kaybedilen Kadir Keremoğlu için adalet istendi.

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren tarafından okunan basın açıklaması, 36 haftadır kendi yasalarını dahi hiçe sayan devletin Galatasaray Meydanı’nda eylem yapılmasını yasaklamasının teşhiri ile başladı.

Ardından, 75 yaşındaki Kadir Keremoğlu’nun 14 Nisan 1995 tarihinde gözaltına alınarak kaybedilişi şu şekilde anlatıldı:

Van merkezdeki Keremoğlu Camii’nden çıkarken Ol EA 600 plakalı Beyaz Toros, 65 ER 279 plakalı Doğan, 06 FH 600 plakalı Broadway ve 34 ALL 82 plakalı otomobildeki kişiler tarafindan kaçırıldı. Aile, yaptığı araştırma sonucunda, kaçırıldıktan sonra Yeşil kod isimli Mahmut Yıldırım’a teslim edilen babalarının önce Van JİTEM merkezine, daha sonra da Van Jandarma Alay Komutanlığı’na götürüldüğünü öğrendi. Ayrıca kaçırmayı gerçekleştiren araçlardaki JİTEM’le ilişkili şahısların kimlik bilgilerine de ulaştı.”

Van Valisi Mahmut Yılbaş’a giderek yardım talebinde bulunan aileye vali, ‘Bana yazılı başvurmayın, size ancak sözlü olarak yardımcı olabilirim’ dedi. Van Emniyet Müdürü ise ‘Siz devlete karşı isyan mı çıkaracaksınız’ diyerek aileyi tehdit etti. Dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile görüşen aile buradan da sonuç alamadı.”

Daha sonra aileyi arayan bir kişinin Harp Dairesi’nden olduğunu söyleyerek 75 bin mark fidye istediği, çocuklarının babalarının sesini duymak istemesi talebi karşılanmadığı için fidyenin ödenmediği aktarıldı. Sonrasında aileyle irtibata geçen bir istihbarat görevlisinin “Halen babanız sağ. Serbest bırakılmasında umut var. 200 milyon verin babanızı serbest bırakalım” dediği ve fidyenin Ziraat Bankası Kavaklıdere Şubesi’ne yatırıldığı belirtildi.

Bunların yanı sıra, adliye kordiorlarını ve devlet kurumlarının kapılarını aşındıran ailenin bu çabalarının sonuçsuz kaldığı belirtildi. Yargılama sürecinin işletilmediği söylenen açıklama şu ifadelerle sona erdi: “Yılgınlığa kapılmayacağız. Kadir Keremoğlu’nu ve tüm kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz!”

Açıklama sonrasında söz alan Bahattin Keremoğlu da babasının kaybedilmesini teşhir ederek adalet için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul