Çorlu Katliamı'nın sorumlularına yargı zırhı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 7'si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 340 kişinin ise yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılama mizanseni devam ediyor. Davanın 11'inci duruşması yarın (5 Ekim) görülecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Ekim 2022
  • 14:30

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 340 kişinin ise yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılama mizanseni devam ediyor. Davanın 11’inci duruşması yarın (5 Ekim) görülecek.

TCDD’de dört alt düzey çalışanın tutuklu yargılandığı davada tüm belge ve bilgilere rağmen etkin bir soruşturma hala yürütülmüyor. Avukatların ve ailelerin tüm çabalarına rağmen esas sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmadı ve TCDD’nin üst düzey yetkilileri ile Ulaştırma Bakanlığı davadan muaf tutuluyor.

“Bilgi ve belgeler gizlendi”

Davanın avukatları, 11’inci duruşma öncesi yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TCDD’den istenilen bilgi, belge ve isimler TCDD tarafından gizlenmiştir. İstenilen delilleri vermeyen, kişiye karşı arama ve el koyma yoluna gidilmeden, eksik inceleme ile sonuca gidilmiştir. Yol bekçiliğini kaldırarak yolu denetimsiz bırakan kazaya neden olanlar Süleyman Karaman, Talat Aydın, Şükrü Kutlu, Ümit Ulvi Canik, Veysi Kurt ve İsa Apaydın’ındır. İfadeleri dahi alınmadan takipsizlik kararı verilmiştir. Ailelerin tüm açıklamalarındaki tek talepleri ‘Başka canlar yanmasın gerçekler sorumlular yargılansın’dır. Bizler üst düzey sorumluların yargılanması için bütün yasal yolları kullanacağız ve bu yargılamanın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

9 kişi dosyaya eklendi

Davada, bilirkişi raporunun ardından ek iddianame düzenlendi. Dört kişinin haricinde TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü’nde görevli 9 kamu görevlisi hakkında, 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Böylece davada yargılanacak sanık sayısı 13’e yükseldi. Ancak genel merkez yöneticileri için takipsizlik kararı verilmişti. Yarınki duruşmada, 9 kamu görevlisi hakkında açılan davanın mevcut dava ile birleştirilip birleştirilmemesine karar verilmesi bekleniyor.

Mahkemeye çağrı

Yarın görülecek duruşma öncesi katılım çağrısı yapan Çorlu Tren Katliamı Aileleri, İstanbul’dan kalkacak araç saatlerini şu şekilde duyurdu:

“06.30- Şişli Trump Tower Önü

06.45-İncirli Metrobüs

07.00- Sefaköy Metrobüs”