Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin yaralandığı tren katliamına ilişkin davanın 14. duruşması öncesinde aileler yürüyüş gerçekleştirdi.
Katliama ilişkin 13 sanıklı davanın 14’üncü duruşması başladı. Aileler duruşma öncesinde katliamda yaşamını yitirenlerin resimlerinin yer aldığı “Adalet istiyoruz!” yazılı pankartla yürüyüş yaptı. Duruşmanın yapılacağı yere ulaşan aileler, katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerini okuyarak hep bir ağızdan “Burada!” ve “Adalet istiyoruz!” dedi.
Katliamda torunu Oğuz Arda Sel’i ve oğlu Hakan Sel’i kaybeden Necmettin Sel, duruşmanın yapılacağı yerin önüne gelindiğinde 5 yıldır adaleti bulamadıklarını belirtti.
“Korunun bakalım, daha ne kadar korunacaksınız?”
Katliamda kardeşlerini, yeğenini ve kızını kaybeden Zeliha Bilgin ise yaptığı konuşmada 5 yıldır sürdürdükleri mücadelede yanlarında olan herkese teşekkür ederek şunları dile getirdi:
“Söylemek istediğim o kadar çok şey var ama söylenecek hiçbir şey yok. Ülkece felaketlerden geçiyoruz. Yakın zamanda yaşanan deprem felaketinde binlerce insanımızı ihmal sonucu yine kurban verdik. Afetler felakete dönüştürülüyorsa bu ülkede demek ki bir eksiklik var. Komşu ülkemiz Yunanistan’da bir tren faciası yaşandı. 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir faciaydı. Ulaştırma Bakanı ertesi gün istifa etti. ‘Ben bu sistemi yürütemiyorum’ dedi. Orası Yunanistan’dı. Bizim ülkemizde 5 yıl önce ihmaller yüzünden 25 canımızı kurban verdik. 5 yıldır kim, ne yaptı? Adalet mi, kurum mu, Devlet Demiryolları mı, siyaset mi, ne yaptı? Hiçbir şey. Biz Ulaştırma Bakanı’nın istifa etmesini beklemedik. Otursun koltuklarında, çok rahatlar. Dönemin genel müdürü İsa Apaydın 5 yıldır ihale rekortmeni oldu. Bunu biliyor musun Türkiye? Burası Türkiye, söylenecek çok şey var ama söyleyecek hiçbir şey yok.”
Zeliha Bilgin, duruşmanın yapılacağı konferans salonuna girdiğinde, sanıklara “Yüzlerinizi görmeye tahammül edemiyorum. Beyler, paşalar gibi yaşıyorsunuz. Benim yakınlarım toprak altında. Katiller. Korunun bakalım, daha ne kadar korunacaksınız” diye tepki gösterdi.
Duruşma, sanık ve katılan yoklamasıyla başladı. Duruşmaya şikâyetçi taraf ile sanıklar ve avukatları katıldı.
Duruşma 19 Temmuz’a ertelendi
Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katliamın olduğu gün TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Bakım Servisi’nde jeoloji mühendisi olarak görev yapan Yasin Baba SEGBİS ile katıldı ve katliamdan önce menfezdeki hat kesimi ile ilgili kendisine bilgilendirme yapılmadığını söyledi. Baba, katliamdan önce hazırlanıp iptal edilen bakım programı ihalesinin ise ödenek yetersizliği nedeniyle yapılmadığını anlattı.
Yine katliamın olduğu dönemde Edirne Demiryolu 15. Bölge Bakım Müdürü olarak görev yapan Tuncay Kahraman da tanık olarak dinlendi. Katliam yaşanan bölgenin kendi alanı olmadığını öne süren Kahraman, katliamdan önce Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine de günlük olarak bakılmadığını belirtti. Kahraman, katliamdan sonra personel eksikliğinin giderilmesine yönelik talepte bulunduğunu dile getirdi.
Katliamda yakınlarını kaybedenler de duruşmada söz aldı. Sanık avukatları, TCDD Genel Müdürlüğü görevlilerinin de davaya dahil edilmelerini talep etti. Heyet, talebi reddetti.
Ara kararını açıklayan mahkeme; müşteki Dilek Soydan'ın beyanının alınmasına ve dava konusu olayın meydana geldiği tarihte TCDD 1. bölge Müdürlüğü'nün olay günü nöbetçi bulundurup bulundurmadığına yönelik raporlar hakkında müzakere yapılmasına karar verdi.
Ayrıca bir kısım sanık müdafi ve katılanlar vekilinin bilirkişi taleplerinin bazıları kabul edildi. Ara karara göre itiraz ve talepler incelenecek. Sanıklardan Celalettin Çabuk dışındaki sanıkların adli kontrol şartları ise devam edecek.
Mahkeme, bu kararların ardından duruşmayı 19 Temmuz 2023 tarihine erteledi.