ÇGD ‘2019 Ekim-Kasım-Aralık Medya Raporu’nu yayınladı

Çağdaş Gazeteciler Derneği, ‘2019 Ekim-Kasım-Aralık Medya Raporu’nda 2019’un son üç ayında gazetecilere yönelik saldırıları kaydetti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ocak 2020
  • 15:41

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ‘2019 Ekim-Kasım-Aralık Medya Raporu’nu yayınladı. Raporda gazetecilere ve yandaş olmayan medyaya yönelik saldırılar kayda geçildi.

Sansür

Raporda “sansür” örnekleri içinde Sabah yazarı Hıncal Ulaç’a bile uygulanan sansüre dikkat çekildi: Uluç’un yazısında yer alan “saray” ifadesi “külliye” olarak değiştirildi.

Raporda, gerici fikirlere telif ve hakaret davalarıyla koruma sağlanmasıyla birlikte haber erişim engelleri de sansür örnekleri olarak verildi: “Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona’nın uğradığı tekme yumruklu saldırıya ilişkin haberlere Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın başvurusu üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli kararı verildi.”

Faruk Bildirici’nin RTÜK üyeliğinin düşürülmesine yer verilen raporda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, yeni basın kartı yönetmeliği hakkında Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin Danıştay’da açtığı davaya savunma verdiği ifade edildi.

Ayrıca Basın İlan Kurumu’nun BirGün, Evrensel, Sözcü ve Cumhuriyet’e ilan vermeyi kesmesi aktarıldı.

Hak gaspları ve işten atmalar

Raporda işten atmalar, istifalar ve hak gaspları konusunda şu bilgilere yer verildi:

“- Türkiye Gazetesi muhabiri Burhan Can Terzi Galatasaray yöneticisi Yusuf Günay’ın şikâyetiyle işten atıldı.

- Yurt Gazetesi çalışanları ödenmeyen maaşları ve alacakları nedeniyle gazeteden ayrıldı.

- Bursa’da 30 yıldır yayın yapan Olay televizyonu ve radyosu kapatıldı. Televizyonun sahibi Cavit Çağlar, ‘geliri giderini karşılamadığı için’ kapatma kararı verdiklerini duyurdu. Bir süredir bu gelişmeyi bekleyen televizyon ve radyonun 35 çalışanı işsiz kaldı.

- Demirören ailesinin yönetimindeki Hürriyet gazetesinde Türk basın tarihinde bugüne kadar eşine rastlanmamış düzeyde gazeteci kıyımı yaşandı. Hürriyet çalışanı 46 gazeteci, evlerine gönderilen tebligatla gerekçesiz olarak işten çıkarıldı.

- Gazete yönetiminin haberi olmadan yapılan işten çıkarmalara tepki istifaları geldi. Genel yayın yönetmeni Vahap Munyar istifa eden ilk isim oldu. Yazarlar Gülse Birsel, Naim Dilmener, Jale Özgentürk, Ayşe Arman gazeteden ayrıldı.

- TYT Türk televizyonu faaliyetini durdurdu, 80 gazeteci işsiz kaldı.

- Habertürk yazarı Sinem Kaymakçı istifa etti.”

Yandaş olmayana saldırı, yandaşa kıyak

Gazetecilere açılan soruşturmalara ve davalara yer verilen raporda 2019’un son üç ayında gerçekleşen gözaltı, tutuklama ve tahliyelere dikkat çekildi. İşgal saldırısı sonrası basına yönelik saldırılara raporda ayrıca yer verildi.

Rapor, yandaş medyada yer alan akla ziyan haber örnekleri ve yandaş medyaya yapılan kayırmalara yer verilerek tamamlandı.