New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 2019 yılı raporunu açıkladı. Rapora göre mesleki faaliyetlerinden dolayı dünya genelinde 250 gazeteci hapishanede bulunuyor.
Geçtiğimiz yıl hapiste en çok gazeteci bulunan ülke sıralamasında 68 kişiyle Türkiye 1. sıradaydı. Bu yıl ise 47 kişiyle ikinci sırada. Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’nin açıklamasında şu an hapishanede 139 gazetecinin olduğu belirtiliyordu.
Çin 48 tutuklu gazeteciyle ilk sırada yer aldığı listede, hapiste olan gazeteci sayısı 26 olan Suudi Arabistan ve Mısır 3. ve 4. sırada yer alıyor.
Raporun Türkiye’ye ilişkin bölümünde birçok gazetenin içinin boşaltıldığı belirtilerek birçok gazetecinin yurtdışında yaşamak zorunda bırakıldığı ifade ediliyor. Ayrıca yargılamaları devam eden gazetecilerin, hapse girme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Hapisteki gazeteci sayısı CPJ’nin raporundan da fazla
CHP Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı 2019 yılı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, 2001 ile 2004 yılları arasında tutuklu gazeteci sayısı 10 iken bugün 110 oldu.
Raporda, 2019’da 59 gazeteciye toplam 200 yıl hapis cezası verildiği, 11 gazetecinin gözaltına alındığı, 19 gazetecinin tutuklandığı belirtiliyor. Ayrıca, Paradise Papers dosyasını yayınladığı için dünyada yargılanan tek gazetecinin Pelin Ünker olduğu ifade edildi.
Savcıların delil bulamadıklarını ifade ederek soruşturma açtığı, dahası tutuklattığı gazetecilerin olduğu belirtilen raporda, Basın İlan Kurumu’nun en son BirGün gazetesine yaptığı gibi ilan ambargosuyla muhalif basına yönelik yeni saldırı yöntemlerinin geliştirildiği ifade edildi.
Ayrıca raporda tek adam rejiminin baskılarının sokağa da yansıdığı dile getirilerek sokakta saldırıya uğrayan gazetecilere yer verildi.