Çerkes Soykırımı’nın 160. yılında anmalar

21 Mayıs Çerkesler’in 1864’de uğradığı soykırım ve sürgünün yıl dönümü vesilesiyle anma eylemleri ve açıklamaları yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mayıs 2024
  • 22:15

21 Mayıs Çerkesler’in 1864’de uğradığı soykırım ve sürgünün yıl dönümü vesilesiyle anma ve eylemler yapıldı.

İHD şubelerinde düzenlenen basın toplantısında yapılan merkezi açıklamada katliama ilişkin şunlar söylendi:

“Kafkasya Bölgesinin yerli halkı olan Çerkesler Çarlık Rusya’sının topraklarını işgal girişimlerine karşı 300 yıla yakın bir direniş sergilemiştir. 21 Mayıs 1864 tarihinde Çerkeslerin direnişi kırılmış ve Çarlık Rusya’sı direnişçilerin tamamını Soykırım Suçu işleyerek yok etmiştir. Sonraki yıllar Soykırım Suçunun devamı niteliğinde olan Zorunlu Sürgünle devam etmiştir. Tarihi kayıtlara göre 2 milyona yakın Çerkes nüfus anayurtları olan Kuzey Kafkasya’dan zorunlu sürgüne tabi tutulmuşlardır. Yerlerinde kalmak isteyenlere dil, kültür ve inançlarını değiştirme; asimilasyon ve Çarlık toprakları içerisinde sürgün edilme dayatılmıştır.

Zorunlu Sürgüne tabi tutulan Çerkesler ilkel deniz araçlarıyla Osmanlı toprakları olan Samsun ve Trabzon’a ulaşmaya çalışırken on binlercesi Karadeniz’de boğularak hayatını kaybetmiştir. Samsun ve Trabzon’a ulaşabilenlerin ise binlercesi salgın hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir.”

160 yıl önce gerçekleşen katliamla yüzleşilmediği anlatılan açıklamanın sonunda şu ifadeler kullanıldı:

“Çerkes Soykırım günü vesilesiyle başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olmak üzere tüm dünyaya sesleniyoruz:

Türkiye ve diğer devletler tarafından “Çerkes Soykırım ve Sürgünü” tanınmalıdır.

Çerkes halkının soykırım nedeniyle yaşadıkları kayıpları tazmin edilmelidir.

Toplumsal barışın inşası için Türkiye’de yaşayan tüm farklı kimliklerle beraber Çerkeslerin de dillerini, kültürlerini, kimliklerini yaşayabilmek ve yaşatabilmesi adına tüm kolektif hakları tanınmalı ve var olan yasal engeller kaldırılmalıdır. Engellerin kaldırılmasına ek olarak, Çerkes dili ve kültürünün gelişmesi için özel önlemler alınmalıdır.”

İzmir'de Yurtsever Devrimci Çerkes Hareketi, Buca’da bulunan Abhaz Kültür Derneğinde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda açıklamayı yapan Yurtsever Devrimci Çerkes Hareketi üyesi Turgut Aydın şunları söyledi:

"Çerkesler kendilerine açılan barbarca savaşa 300 yıl direnen, sürgüne zorlanan, meyve bahçeleri bile yakılan, sürgün esnasında esir alınmasın diye kısraklarını öldürecek kadar bağımsızlık sevdalısı, boyun eğmeyen bir halktır. Bugün Türkiye'de 4 milyon kadar olan Çerkeslerin, zengin kültürleri ve dilleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bir dilin yok olması, o dille oluşturulan binlerce yıllık birikimin ve kültürün yok olmasıdır. Bunun en somut örneği Çerkesçe'nin bir lehçesi olan Wubhça artık yoktur.”