Çerkes soykırımı 152. yılında anıldı

Çerkeslerin sürgün edilmesi ve soykırıma uğraması 152. yılında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mayıs 2016
  • 20:56

Çerkes Dernekleri Federasyonu, Çerkes soykırımının 152. yılında Taksim’de yaptığı eylemle katledilenleri andı. Yaklaşık 400 kişilik kitlenin Galatasaray Lisesi önünden Rusya Konsolosluğu’na yaptığı yürüyüşün ardından burada bir anma yapıldı. Konsolosluk önüne gelindiğinde yürüyüşe destek veren Türk, Kürt, Arap, Laz vb. halklardan insanlar selamlandı. Sonrasında Çerkes Federasyonu Genel Sekreteri Yılmaz Dönmez bir konuşma yaptı. Dönmez, 1864 yılındaki sürgün ve soykırımda milyonlarca Çerkes’in hayatını kaybettiğine değinerek, “ileri demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunan özgür dünya”ya sessiz kalmama çağrısı yaptı. “Emperyalist Rusya’ya sesleniyoruz” diyen Dönmez, soykırımın tanınması ve özür dilenmesini istedi. Dönmez’in konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve Kırım Tatarları selamlandı.

“Milyonlarca Çerkes sürgün edildi”

Devamında ise Çerkes Federasyonu Genel Başkanı Nusret Baş basın açıklamasını okudu. 21 Mayıs 1864’te başlayan sürgün ve soykırımla birlikte 6 milyonu Türkiye’de olmak üzere 7 milyonun üzerinde Çerkes’in topraklarından ayrıldığını belirten Baş, Çerkeslerin mağduriyetinin giderilmesinin sorumlusunun Çarlık’ın mirasçısı olan Rusya Federasyonu olduğunu söyledi. Çerkes soykırımının insanlığa karşı işlenmiş suç kapsamında olduğunu söyleyen Baş, başta Türkiye olmak üzere tüm dünya parlamentolarının soykırımı tanıması gerektiğini belirtti.

Eylemde Çoğulcu Demokrasi Partisi adına yapılan konuşmada da Türkiye’de Çerkeslerin anadilde eğitim, radyo, televizyon talepleri sıralanarak, “taleplerin karşılanacağına inanıyoruz, inanmak istiyoruz” denildi.

Basın açıklamasının okunmasının ardından konsolosluk önüne siyah çelenk bırakıldı. Çerkes dilinde söylenen şarkılarla anma programı sonlandırıldı.

Eylem boyunca “Çerkesya Rus toprağı olmayacak!”, “Katil Rusya Kafkasya’dan defol!”, “Kafkasya bizimdir bizim kalacak!”, “Soykırım insanlık suçudur!” sloganları atıldı. Eylemde Merzifon, Kozlu, İverönü, Maltepe gibi yerellerin Çerkes dernekleri de pankartlarla yer aldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul