Çerkes Yurtseverleri'nden eylem

Çerkes Soykırımı 150. yıldönümünde Rus Konsolosluğu önünde eylemle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Mayıs 2014
  • 15:34

Çerkes Yurtseverleri Çerkes Soykırımı'nın 150. yıldönümünde Rus Konsolosluğu önüne yürüyerek sürgün ve soykırımı protesto etti.

“Çerkes Soykırımı tanınmalıdır!”, “İnsanlık onuru Çerkesya'yı kuracak!” yazılı pankartlar açan Çerkesler, “Baskılar Çerkesleri yıldıramaz”, “Çerkesya yaşıyor, yaşayacak” sloganlarını haykırdı. Eyleme Karaçay Çerkes Bölgesi'nden Çerkesler de katıldı.

 

Stop to racisim!”

Galatasaray Lisesi önünden Rus Konsolosluğu önüne yürüyen Çerkes Yurtseverleri kortejinin en önünde konsolosluğa bırakılmak üzere siyah çelenk yer aldı. Bazı Çerkesler Rus faşistleri tarafından öldürülen Çerkes genci Eşine Timur'un fotoğraflanın yer aldığı ve “Stop to racism!” yazılı dövizler taşıdılar.

Rus Konsolosluğu önünde gelen Çerkesler basın açıklaması gerçekleştirdiler. İlk sözü alan Bahattin Zavun Çerkesce dualar okudu. Basın açıklamasını okuyan Jade Wumar, soykırımın 150. yıldönümünde empatiden ve dayanışmadan söz ediliyor olmalıyken, soykırımın 150. yıldönümünün ilk beş ayında birçok acı olayın daha yaşandığını söyledi. Wumar, “Çerkes aktivistleri gözaltına alındı; Kış Olimpiyatları Soçi'de yapıldı; Suriyeli Çerkesler kaderlerine terk edildi” dedi.

 

Küresel dayanışma”

Çerkeslerin küresel bir dayanışma ağı kurması gerektiğini belirten Wumar, “Çerkes halkı bugüne kadar, geri getirilmeyecek kayıplarına ağladı; bugün ise yaşayanları kurtarmaya kararlıdır. Geleceğe yürüyüşün ilk adımı olarak, Çerkes diasporasının yeni küresel dayanışma örgütünün kurulması için çağrı yapıyoruz. Soçi fiyaskosu ve Suriyeli Çerkesler'in trajedisi anayurtla aramızdaki 'Utanç Duvarı'nı fark etmemizi sağladı” sözlerini kaydetti.

 

Rus halkınnın ve ezilen halkların dostuyuz”

Çerkeslerin kalplerinde hiçbir halka ve kültüre karşı nefretin bulunmadığına dikkat çeken Wumar şöyle devam etti: “Çerkes halkı daha çok özgürlük ve daha çok refah isteyen halkların yanında olduğunu, Rusya halklarının federalizmin içini boşaltan bürokratik sınıf tavrından mağdur edildiğini, içeride baskının , dışarıda saldırganlığın kurbanı olan halklarla aynı saflarda bulunduğunu, 'federal' merkezin baskıları karşısında nefes alamayan Rus halkının da dostu olduğunu unutmayacak.

Çerkesçesi de okunan basın açıklamasının ardından söz Çerkesya'da Rus devletinin terörüne maruz kalan Çerkes aktivistlerine verildi. Karaçay Çerkes Bölgesi'nden gelen Çerkes Birliği Başkanı Kık Kasey, Çerkes aktivistlerin uğradığı baskılara değindi.

Eylem konuşmaların ardından sona erdirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul