Bursa’da Erdoğan’a özel uçak pisti tepkisi

Bursa Su Kolektifi Kirazlıyayla Sanatoryumu’nun BTSO’nun restorasyonunun ardından Swiss Otel’e dönüştürülmesine ve otel için yapılacak uçak pistine 4 Ekim günü tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Ekim 2023
  • 15:55

Bursa Su Kolektifi 4 Ekim’de düzenlediği basın açıklamasında Kirazlıyayla Sanatoryumu’nun BTSO’nun restorasyonunun ardından Swiss Otel’e dönüştürülmesine ve otel için yapılacak uçak pistine tepki gösterdi.

Bursa Su Kolektifi üyeleri Figen Ovat ve Hüseyin Gün tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“AKP iktidarının yağmacı politikalarının güdümünde, (T)Alan Başkanlığı adı altında, bilime ve Milli Parklar Kanunu’na aykırı olarak Uludağ, milli park sınırları dışına çıkartıldı. Bugün burada basın açıklamamıza konu olan sanatoryum binası ise (T)Alan Başkanlığı alanı dışında, yaklaşık 11 bin hektara düşürülen milli park sınırları içende, Kirazlıyayla’da bulunmaktadır. Dolayısıyla Sanatoryum binası Milli Parklar Kanunu‘nun güçlü koruyucu hükümlerinin bulunduğu alanda yer almakta olduğunu önemle vurgulamak istiyoruz.”

Açıklamanın devamında Kirazlıyayla Sanatoryumu‘nun 1949 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen ailelerinin kullanımı için bir dinlenme tesisi olarak tasarlandığı ancak o yıllarda yaygınlaşan verem hastalarına tedavi amacıyla bina sanatoryuma dönüştürüldüğünün belirtildiği açıklamada, ilerleyen yıllarda binanın Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından kiralandığı aktarıldı.

Bursa Su Kolektifi, sanatoryum binasının BTSO’ya devredildikten sonra restorasyon adı altında yapısının 2,5 kat artırıldığını ve BTSO’nun kiraladığı binayı daha sonra başka bir şirkete kiraladığını belirtildi.

Açıklamada Uludağ Swiss Otel yapılaşma alanı içinde helikopter pisti olduğu halde tesislerin yanındaki bir çayırlık alana yine milli parkın endemik bitkileri üzerine kanunsuzca mucur dökülerek başka bir helikopter pisti yapıldığını da duyurdu.

Bu pistin ise Swiss Otel açılışına gelecek olan Erdoğan için yapıldığı ardından orman yangınlarına karşı helikopter alanı olarak kullanılacağı söylendi.