MEB, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde hayata geçirilen ÇEDES’e yönelik tepkiler sürüyor.
Bursa’da, protokole karşı 31 kurum bir araya geldi ve ortak deklarasyon paylaştı. Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:
“Yaklaşık 21 yıldır ülkemizde önceki iktidarlardan daha farklı, kendi dünya görüşüne göre bir ülke yaratmak isteyen, kendi arzularına uygun bir toplum inşa etmeye çalışan bir iktidar var.
Bu amaçlarına ulaşmak için pek çok yol-yöntem deniyor, çağdaş, uygar yaşam tarzlarına müdahale etmeye çalışıyor, kadınlara 2. sınıf insan muamelesi yapıyor, tüm toplumsal yaşamı baskı altına alarak biçimlendirmeye çalışıyorlar. Ama kabul edelim ki bu konudaki en büyük hedefleri, en çok baskı ve tahakküm altına aldıkları, çocuklarımız ve gençlerimiz oluyor.”
Gerici eğitim politikalarına örnekler verilen deklarasyonun devamında siyasi iktidara, MEB’e ve Diyanet’e şöyle seslenildi:
“Bizler ne Aladağ’da tarikat yurdunda yanarak hayatını kaybeden kız çocuklarımızı, ne Ensar Vakfında çocuklarımıza yaşattığınız toplu tecavüz iğrençliğini, ne Antalya’da cemaat yurdunda boğazı kesilen Mehmet Sami Tuğrul’u, ne de Elazığ’da intihara sürüklediğiniz tıp öğrencisi Enes Kara’yı unuttuk. Bugün de binlerce çocuk ve gencimize aynı şeylerin yaşatıldığını; ÇEDES ismini verdiğiniz bu karanlık proje ile de evlatlarımıza reva gördüğünüz bu cehennemin başka bir aşamaya geçeceğini biliyoruz.
Ayrıca kendi siyasi ve toplumsal amaçlarınız için, rant, yağma, talan ve sömürü üzerine kurduğunuz düzenin devamı ve bekası adına da tüm bunları sorgulamayacak, eleştirmeyecek, itiraz etmeyecek, tevekkül içerisinde boyun eğecek nesillere ihtiyaç duyduğunuzu da biliyoruz.
Bu yüzden ÇEDES isimli bu gerici projeye karşı çocuklarımızın umutlarına güç verip, geleceklerine sahip çıkmak için olduğu kadar, aynı zamanda onların onurlarına ve yaşamlarına sahip çıkmak için kentimizdeki eğitim sendikalarından veli derneklerine, siyasi partilerden demokratik kitle örgütlerine kadar 31 tane kurum birlikte ‘ÇEDES’e Karşı Güç Birliği’ adında bir oluşum kurduk.”
Metnin devamında güç birliği amaçları şöyle ifade edildi:
“Amacımız gerici bir kuşatma yaratarak, okullarımızı medreseye çevirecek olan ÇEDES’in uygulanmasının önüne geçmek, halkımızı bu sinsi proje hakkında bilinçlendirmek, toplumsal muhalefetin en geniş kesimlerini harekete geçirerek ona karşı olan itirazı örgütlemek ve çocuklarımızın özgür yarınlarını, aydınlık geleceklerini kazanmaktır.
Cumhuriyet devrimimizin bize miras bıraktığı, aydınlanmacı, ilerici, çağdaş-uygar değerlerin etrafında, laikliği insanlığın en kıymetli birikimlerimden kabul eden, cinsiyet eşitliğini toplumsal yaşamın vazgeçilmezi olarak gören ve ÇEDES’e karşı kentimizde en geniş cepheyi oluşturarak, birleşik ve onurlu bir mücadele verecek olan bizler, buradan tüm kamuoyuna haykırıyoruz: Bursa’da ÇEDES’e izin vermeyeceğiz…”
“Bursa ÇEDES’e Karşı Güç Birliği” oluşumunda yer alan kurumlar şöyle:
“29 Ekim Kadınlar Derneği, 2017 Tüm Emeklilerin Sendikası, Atatürkçü Düşünce Derneği, Birleşik Kamu-İş Bursa İl Başkanlığı, Bursa Alevi Dernekleri Platformu, Bursa Barosu, Bursa Kesk Şubeler Platformu, Bursa Tabip Odası, Bursa Yazın Ve Sanat Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanlığı, Dersimliler Derneği, Eğitim-İş Sendikası, Eğitim-Sen, Emek Partisi, Halkların Eşitlik Ve Demokrasi Partisi, Halkevleri, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Nilüfer Emekli Öğretmenler Derneği, Nilüfer Kent Konseyi, Övder, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Sol Parti, Tmmob Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Töb-Sen, Tüm Emekli Sen 2021, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Veli-Der, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği."