Boğaziçi Üniversitesi'nde nöbet 250. gününde

Boğaziçi Üniversitesi'nde akademisyenler eylemlerinin 250. gününde de rektörlüğe sırtlarını döndü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Eylül 2021
  • 20:34

Boğaziçi Üniversitesi'nde “Özerk demokratik üniversite” talebiyle başlayan eylemler devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri eylemlerinin 250'nci gününü geride bırakırken rektörlüğe bir kez daha sırtlarını döndüler.  

Akademisyenler adına yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

"Bugün 10 Eylül Cuma. Nöbetimizin 167., direnişimizin 250. günündeyiz. Sizlere hâlen basının alınmadığı, çevresinde polisin ağır silahlarla devriye gezdiği, her köşesinin kameralarla, özel güvenlik güçleri ve sivil polislerce denetlenmeye çalışıldığı, girişlerine yüksek demir parmaklıkların yerleştirildiği kampüsümüzden sesleniyoruz.

Atanmış yönetim geçen hafta Boğaziçi Üniversitesi tarihinin en sönük ve renksiz mezuniyet törenini gerçekleştirdi. Kurumumuzun 154. mezuniyet dönemi genel töreninin 5 Eylül 2021 günü sanal ortamda, katılıma ve yoruma tamamen kapalı bir YouTube bant yayını olarak yapılması tercih edildi. Atanmış Rektör Naci İnci konuşması için ayrılan süreyi kapalı otoriter rejimlerin devlet televizyonlarında yayınlanan resmî törenlerini andırır bir kurguyla, boş bir salonda, tek başına, herhangi bir iletişime imkan vermeyen bir şekilde kullandı. Akademisyen, öğrenci ve mezunların yüzde 90’dan fazlasının güvenoyunu almadan bulunduğu mevkiye atanmış olan kayyım yönetim, güvensizliğini ve yetersizliğini bu ağır ve tek sesli performansla tekrar sergilemiş oldu. Öğrencilerin diplomalarının verildiği törenler ise söz konusu YouTube yayınını izleyen günlerde, Uçaksavar stadyumunda, atanmış yönetimin katılımı olmadan gerçekleştirildi. Açık havada düzenlenmelerine rağmen, atanmış yönetim bu törenlere mezunların aile ve yakınlarını dahil etmemeyi uygun gördü.”

Yüzlerce öğrencinin, mezunun, ailelerin ve hocaların katıldığı Alternatif Mezuniyet töreni yapıldığı anlatılan açıklama da şunlar vurgulandı:

“Bu tören, heyecanı, kahkahaları, şarkıları, muzipliği ve rengarenk pankartlarıyla Boğaziçi’nin gerçek kimliğini gösterdi. Düzenleme kurulundan bir öğrencinin sözlerine atfen söyleyecek olursak, bu tören, alternatif bir mezuniyet düşleyenlerin kendilerini hak ettikleri gerçek bir mezuniyet şenliğinde buldukları bir kimliğe büründü. Açık, katılımcı, çoğulcu ve özgür bir ortamda gerçekleşen bu etkinlik, fikirlerin değerini, yaratıcı, kaynaştırıcı ve barıştırıcı potansiyelini hepimize hatırlatmış oldu.”

Açıklamanın devamında Alternatif Mezuniyet töreninde konuşan Ayfer Bartu Candan’ın “8 aylık direnişimizin ruhunu yansıtan sözleriyle yetinelim” denilerek şunlar ifade edildi:

“Üniversitemizdeki tüm birim, fakülte ve enstitülerin müdür ve koordinatörleri seçimle göreve gelmelidir. Şeffaf ve demokratik yollardan belirlediğimiz Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüsü müdürleri bir an önce görevine atanmalıdır. Atanmış Rektör Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimlerin istifasını talep ediyoruz.
Türkiye’de demokratik ve katılımcı ilkelere dayalı bir üniversite ideali gerçekleşene kadar:
Kabul Etmiyoruz Vazgeçmiyoruz!"