Boğaziçi eylemlerine uluslararası destek

52 ülkeden 2 bin 250'yi aşkın akademisyen imza toplayıp bir bildiri yayınlayarak Melih Bulu'ya “Rektörlüğü bırak” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ocak 2021
  • 10:50

AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına tepkiler durmuyor. 52 ülkeden 2 bin 250'yi aşkın akademisyen imza toplayıp bir bildiri yayınladı. Boğaziçi eylemlerinin yanında oldukları açıklanan bildiride Melih Bulu'ya “Rektörlüğü bırak” çağrısı yapıldı.

Bildiride şunlar ifade edildi:

“Bulu, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi değildir ve bu, üniversitenin yerleşik kural ve uygulamalarını ihlal eden bir durumdur. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ni kontrolü altına alma yönündeki bu girişimi, fakülte ve öğrenci protestolarının yaygınlaşmasına neden oldu. Hükümetin tepkisi ise acımasız oldu. Erdoğan öğrencileri "terörist" olarak nitelendirdi ve özellikle LGBTİ + öğrenciler tacizin hedefi oldu. Polis, silahlarla ev baskınları düzenledi, gözaltına aldı, protestocuları soyarak aradı ve işkence yaptı.

Aşağıda imzası bulunan bizler, bu eylemleri kınıyor, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz. Profesör Bulu'ya pozisyonunu bırakması çağırısını yapıyoruz. Türk hükümetini halen tutuklu bulunan öğrencileri serbest bırakmaya, tüm suçlamaları geri çekmeye ve akademik özgürlüğe ve üniversite özerkliğine saygı göstermeye çağırıyoruz.”

Destekleyen kurumlar:

Research Institute on Turkey
Academic Solidarity Network
PEN America
Turkey Human Rights Litigation Support Project
Academics for Peace - North America
Academics for Peace - Germany
Scholars at Risk (SAR)
SAR - Italy
EuroMed Rights
Interflugs - Berlin
SUNY Graduate Student Employees Union (GSEU) - New York
Politics Department at Ithaca College, NY

İmzacıların ülkeleri

Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Ermenistan, Kanada, Şili, Çin, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hong Kong, Macaristan, İzlanda, Hindistan, İran, Irak, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Lübnan, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijerya, Norveç, Panamá, Polonya, Portekiz, İskoçya, Sırbistan, Sierra Leone, Singapur, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, Sri Lanka, İsveç, İsviçre, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Uruguay.”