“Bizlere kulak verin”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir grup öğretim üyesi yayımladıkları bir açıklama ile "Başsağlığı mesajından ibaret icraatınıza ara verip bizlere kulak veriniz" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Temmuz 2022
  • 19:30

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bir grup öğretim üyesi açıklama yaptı. Açıklamada "İnsanlarımızın sağlığı sizin için de değerliyse, başsağlığı mesajından ibaret icraatınıza ara verip bizlere kulak veriniz" dedi.

Açıklamada, sağlık çalışanlarının saldırıya uğramadığı günün olmadığı belirtilerek şunlar vurgulandı:

"Daha geçen hafta linçten güçlükle kurtulan meslektaşımız diplomasını yırttı, mesleği bıraktı. Daha önceki gün bir meslektaşımız, bir hekim, bir hoca önceden planlanmış bir saldırıya uğradı. Önceki gün birisi hekim olmak üzere iki sağlık çalışanı vahşice katledildi"

Yaşananların “münferit olaylar” olmadıklarını belirten öğretim üyeleri şunların altını çizdi: "Hekimi, sağlık çalışanını değersizleştirmek, onu kamusal sağlık hizmeti veren kişi değil, saldırılabilecek bir nesne haline getirmek, sağlıkta dönüşüm denilen politikanın bir enstrümanıydı. Bizler 'müşteri memnuniyeti' uğruna taciz, tehdit, baskı, şiddet gördük, 'müşteri memnuniyeti' uğruna öldük!"

Saldırıların hakkaniyetle cezalandırılmadığı gibi adeta örtülü olarak desteklendiği kaydedilen açıklamada 'Sağlıkta dönüşüm'ün iflas ettiği, hastanelerden muayene randevu alınamaz hale geldiği belirtildi.

Öğretim üyeleri sağlığı yönetenlere seslenerek şunları söyledi:

“Halkımızın, her bir bireyin sağlığı bizim için çok değerlidir.

İnsanlarımızın sağlığı sizin için de değerliyse, saldırıların yolunu açan, bizi hedef gösteren diliniz için başta hekimler olmak üzere, hemşirelerden ve bütün sağlık çalışanlarından özür dileyiniz.

İnsanlarımızın sağlığı sizin için de değerliyse, artık sağlığı bir tüketim nesnesi olarak görmekten vazgeçiniz.

İnsanlarımızın sağlığı sizin için de değerliyse, performans denilen hürmetsizliğe son veriniz.

İnsanlarımızın sağlığı sizin için de değerliyse, başsağlığı mesajından ibaret icraatınıza ara verip bizlere kulak veriniz.”

Açıklama şu ifadelerle devam etti:

"Sevgili halkımıza sesleniyoruz:

Güzel ülkemizin hekimlere ihtiyacı büyük. Bunu çok iyi biliyoruz. Ama, şiddet varsa sağlık yoktur. Bu şartlar bizim size layıkıyla bakabilmemize manidir. Biz sizler için yaşamı ve evrensel hekimlik değerlerini savunmaya devam edeceğiz. Bunu yaparken; itinayla yaratılmış olan ve kimi zaman pohpohlanarak, kimi zaman görmezden gelinerek güçlendirilen saldırgan kesime teslim olmayacağız. Sağlık ortamını bu şiddet sarmalından çıkarmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Her ne yapacaksak size iyi bakabilmek için yapacağız."