“Bir sorunu daha çözdük” diyenler neyi çözdü!

Hastane temeli diye boş arsada şantiyecilik oyunu oynayarak yakın çekim kamere ile toplumu aldatmaya çalışanlardan, işçi ve emekçilerin sorunlarını çözmelerini beklemek saflık olur.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Mart 2023
  • 16:00

Seçimler yaklaştıkça AKP iktidarı uzun bir süredir tepki konusu olan gündemlere dair manipülasyona dayalı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Ne yapıp edip bir seçim daha kazanabilmek için işçi ve emekçilerin derinden yaşadığı tüm sorunlar yumağını “çözüyormuş” algısı yaratmaya kilitlenmiş durumdalar. EYT gündemi üzerinden toplumsal baskıya dayanamayıp geri adım atmış ancak kamuoyuna ifade edilen başlık ile içerik farklı hayata geçmişti. Maaşlar bugün bağlanacak, yarın bağlanacak açıklamaları devam ederken en son AKP’li Mustafa Elitaş, EYT maaşlarının Ağustos veya Eylül ayında bağlanacağını söylemişti.

Yine “en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL oldu” başlığıyla verilmek istenilen mesajla, hayata geçirilen uygulamanın farklı şeyler olduğu ortaya çıkmıştı. En düşük emekli maaşı 4 bin 200 TL ve üzeri “zam” olarak değil, hazine yardımı olarak tanımlanarak temmuz ayında yapılacak zammın “hazine yardımı” dışındaki kök maaş üzerinden olacağı netleşti.

Uzun bir süredir tepki konusu olan “geçici işçiler” konusu ise yine bir istismar ve aldatmaya dönük adımlara konu ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir açıklamada şunları ifade etti: “Bir sorunu daha çözdük; bir dosya daha kapandı: Geçici işçiler hem bir yıl çalışabilecek hem de sonrasında kadroya atanacak. Hayırlı olsun.” Sadece “çözdük” denilen, neyi, nasıl çözdüklerine dair hiçbir şey ifade edilmeyen açıklamanın arkasına bakıldığında gerçek su yüzüne çıkıyor.

Geçici işçi tanımlaması yaklaşık 90 bin işçiyi kapsıyor. Geçici işçilerin çalışma süreleri 5 ay 29 gün ile 9 ay 29 gün arasında değişiyor. Geçici işçiler Devlet Demiryolları, Orman Genel Müdürlüğü, şeker fabrikaları ve benzeri kurumlarda belirli süreli iş sözleşmesi kapsamında çalışıyorlar. Uzun bir dönemdir dile getirdikleri güvenceli iş ve kadro talepleri yine AKP’nin “çözüyormuş” propagandasına feda edilmişe benziyor. Zira yapıldığı ifade edilen düzenlemeye göre ihtiyaç olursa, çalışma süreleri 11 ay 29 güne kadar uzatılabilecek deniyor. Ardından yine ilgili bakanlık ya da idare ihtiyaç olarak görürse, kıdeme göre işçileri kadroya alabilecek. Kısacası ortada yapılacak kesin bir uygulama yok. İlgili merci neresi ise oranın inisiyatifinde, birazda keyfiyetinde.

Hastane temeli diye boş arsada şantiyecilik oyunu oynayarak yakın çekim kamere ile toplumu aldatmaya çalışanlardan, işçi ve emekçilerin sorunlarını çözmelerini beklemek saflık olur.