Berkin Elvan davası görüldü

Berkin Elvan davasında 17. duruşma gerçekleştirildi, dava 9 Aralık'a ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Eylül 2020
  • 10:03

Berkin Elvan’ın polis tarafından katledilmesine ilişkin dava bugün görülüyor. Taksim Dayanışması duruşma öncesinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Taksim Dayanışması adına açıklamayı Akif Burak Atlar okudu. Açıklamada dava süreci özetlenerek “Başından beri adalet talebiyle takip ettiğimiz, katillerin hesap vermesini beklediğimiz davasında geride bıraktığımız 16 duruşmanın ardından sona yaklaşıyoruz” denildi.

Açıklamada kısaca şunlar ifade edildi:

“Bugüne kadar davanın her aşamasında çelişkili beyanlarla, karşılığı olmayan ifadelerle, karartılan delillerle, tarafsızlığı şüpheli raporlarla izledi. Tutuklama taleplerimiz reddedildi. Adalet talebimiz engellendi.

… Biz Taksim Dayanışması ve Elvan Ailesi olarak, ölüme karşı yaşamı savunmaya inatla ve ısrarla devam edeceğiz. Berkin’in o kısacık ömründen bizlere yansıttığı gelecek umuduna sadık kalacak, çocuklar bir daha öldürülmesin diye katillerinin ve azmettiricilerinin yargılanması ve hak ettikleri cezalara çarptırılması talebindeki ısrarlarımızı sürdüreceğiz.”

“Benim çocuğumu vuran tetikçi, asıl katiller yargılanmalı.”

Taksim Dayanışması açıklamasının ardından Sami Elvan söz aldı. Elvan şunları söyledi:

“Tam yedi yılı geçti. Altı buçuk yıldır oğlumuz aramızda yok. Yedi yıl önce dokuz ay hastanede ölümü bekledik. Yine aynı şekilde aynı acılarımızın bu siyasi güç aynı acıları yaşatmaya devam ediyor. Biz ve bizim gibi ailelere. Dün okudum Kemal Kurkut’un Diyarbakır’da öldürülen çocuğun, üç yıl ile dokuz yıl gibi bir süreyle yargılanmasını talep etmişler. Çocuğun elinde bir bıçak var diye iddia etmişler. O çocuk çırıl çıplak ne bıçağı? Benim çocuğum da öyle. Sokak ortasında erken saatte polis açık açık öldürdü. Benim çocuğumu 5 Haziran’da polis emniyete çağırdı 15 gün sonra hayatını aldı. Bilinçli öldürmeler. Biz mücadele ediyoruz. “Benim çocuğumu vuran tetikçi, asıl katiller yargılanmalı. Asıl katiller yargılanmalı. Biz onların peşinde olacağız. Bugüne kadar onurumuzdan kişiliğimizden hiçbir taviz vermedik. Umarız adilane bir yargılanma olur. Biz bunu talep ediyoruz. Kimseye haksızlık yapılmasını istemiyoruz. Bize yapılan büyük bir haksızlık var. Bu haksızlığı buradaki yargıçların temin etmesini istiyoruz. Bugün göreceğiz.”

Sami Elvan’ın konuşmasının ardından duruşma salonuna geçildi.

Koronavirüs nedeniyle salona kısıtlı seyirci alındı. Polislerin katılmadıkları duruşmada ilk olarak konuşan Sami Elvan “Benim çocuğum özellikle seçildi. Hiçbir olay yokken benim çocuğumu bu ekrandaki katil, tetikçi vurdu. 13 yaşındaki bir çocuk nasıl terörist olabilir? Bunu açıklasınlar” dedi.

Mahkeme de Gülsüm Elvan, Berkin Elvan’ın kız kardeşi Özge Elvan konuştular. Ailenin avukatı Can Atalay, gaz tüfeği kullanan polislerin pusu kurduğunu, keşif yaptığını söyledi. Avukatların savunmalarının ardından bir sonraki duruşma 9 Aralık'ta saat 9.30'da yapılacağı açıklandı. Mahkeme, dosyayı esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için savcılığa gönderdi.

Mahkeme sonrası gerçekleştirilen basın açıklamasında dava anlatıldı. Ardından Gülsüm Elvan açıklamada şunları ifade etti:

"Bu güne kadar yaptığımız adalet arayışımız devam edecek. Adalet Ebru ile gömüldü mezara ama biz o adaleti oradan çıkartırız. Bu devran böyle geçmez dönecek. TİP Genel Başkanı mecliste bir konuşma yaptı. Gün gelecek mahkemeleri kuracaklar size diyeceğiz ki çalmışsınız da çalmışsınız, yemişsiniz de yemişsiniz. Ben de orada olacağım ve diyeceğim ki “öldürmüşsünüz de öldürmüşsünüz”. Ben o gün bunu haykıracağım. Bütün bunların suçlusu sizsiniz. Hala çocuklar öldürülüyor. Dün daha Van’da helikopterden attılar. Yeter artık, yeter. Biz kardeşçe yaşamak istiyoruz, biz adalet istiyoruz"

Konuşmaların ardından basın açıklaması sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul