Berkin Elvan davası 18 Haziran’a ertelendi

Berkin Elvan’ın polis tarafından katledilmesine ilişkin süren davada 19. duruşma gerçekleştirildi ve dava 18 Haziran’a ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Ocak 2021
  • 12:55

Haziran Direnişi sırasında polis tarafından katledilen Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin görülen davanın 19. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada mahkeme başkanı değişikliği yaşanmıştı.

Duruşma sırasında sunulan mütalaada Elvan’ı katleden polisin “Bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapsi talep edildi. Ardından davanın avukatlarından Can Atalay söz aldı.

Atalay şunları ifade etti:

Biz 25 Ocak tarihinde mahkeme başkanının dosyadan çekilmesi gerektiğine dair beyanda bulunduk. Türkiye'de bizce esaslı bir adaletsizlik krizi yaşanmakta. Bu aşamada başkanın reddi değil, başkanın kendisinin çekilmesi gerektiğini söyledik. Dosya karara çıkmak üzereyken tüm dosyanın ayrıntılarına hakim olan hakim dosyadan terfii yoluyla alınmış, dosyaya yargılama konusu olayla ilgili görüş açıklayan mahkeme başkanı atanmıştır. Görevlendirilen başkan Gezi direnişini 'vandallık' olarak nitelemiştir. Ali İsmail'e son tekmeyi atan polis Mevlüt Saldoğan'ı dosyaya mağdur olarak kabul etmiştir.

Söz alan Avukat Akçay Taşçı ise savcının mütalaasını sunduğunu, mütalaanın tamamının okunmasını talep etti. Avukat Taşçı'nın talebi üzerine mütalaanın okunmasına geçildi. Mütalaada polis Fatih Dalgalı'nın savunmasına, soruşturma ve dava aşamasında dosyaya giren bilirkişi raporlarına yer verildi. Savcı bunların olayı aydınlatmaya yeterli olduğunu savunarak soruşturmanın derinleştirilmesine gerek olmadığını belirtti. Mütalaada sanık polis Fatih Dalgalı'nın 'biliçli taksirle insan öldürmek" suçundan cezalandırılması istendi.

Mütalaaya ilişkin savunma için talep edilen süre nedeniyle Mahkeme heyeti duruşmayı 18 Haziran 2021'de saat 10.30'a erteledi.

Haziran Direnişi sırasında açılan davanın da hakimi olan Galip Mehmet Perk Ali İsmail Korkmaz davasında da katil polislerden birini “mağdur” olarak kabul etmişti. Bunun yanı sıra Berkin Elvan’a “terörist” denilen bir Tweet’i de beğendiği ifade ediliyor.

Kızıl Bayrak / İstanbul