"Gösteri sanatlarında taciz"

"Gösteri Sanatlarında Cinsel Taciz, Cinsel İçerikli Mobbing ve Cinsel Saldırı Araştırması" açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 04 Ekim 2021
  • 13:22

Gösteri Sanatlarında Kadın Grubu ve Dissensus Araştırma işbirliğiyle hazırlanan “Gösteri Sanatlarında Cinsel Taciz, Cinsel İçerikli Mobbing ve Cinsel Saldırı Araştırması”na göre performans alanlarında çalışanların yaşadığı taciz açıklandı.
BirGün’de yer alan habere göre 12 Mayıs ile 27 Mayıs 2021 tarihleri arasında internet üzerinden gösteri sanatları alanında çalışanlar arasında cinsel taciz, cinsel içerikli mobbing ve cinsel saldırıları araştıran bir anket yapıldı. Ankete katılan 522 kişinin % 81’i kendini kadın, yüzde 13’ü erkek, yüzde 6’sı da LGBTİ+ olarak tanımladı.

“Cinsel taciz, mobbing ve saldırıya uğradınız mı” sorusuna hayır diyenler yüzde 16, ilerleyen sorularda hiç tacize uğramamış olanların oranı yüzde 5’e düştü.

Araştırmanın bulgularına göre kadınların yüzde 33’ü son 6 ayda cinsel tacize maruz bırakıldı. Araştırmada, gösteri sanatları alanında tiyatro sektöründe çalışan kadınların, bankacılık ve sağlık gibi diğer alanlarda çalışan kadınlara kıyasla daha sık tacize edildikleri aktarıldı.

Araştırmada “başkasına yönelik tacize tanıklık etme oranı”nın yüzde 84, “oldupu ifade edilen araştırmada, taciz biçimleri şöyle aktarıldı:

Mobbing: Yüzde 20

Hakkında dedikodu yapılması: Yüzde 19

Rızanız olmaksızın fiziksel temas: Yüzde 16

Rahatsız edici cinsel içerikli sözler imalar: Yüzde 16

Toplumsal cinsiyet temelli taciz: Yüzde 14

Dijital taciz: Yüzde 12

Israrlı takip: Yüzde 9

Tecavüze maruz bırakılmak: Yüzde 4

Diğer: Yüzde 2

Ankete katılanların yüzde 30’u çalışma hayatında tacize maruz bırakıldığını ifade ederken, yüzde 30’u iş dışında sosyalleşmede, yüzde 21’i eğitimde, yüzde 19’u ise iş ararken taciz gördüğünü aktardı.

Yüzde 67’si erkekler tarafından taciz edildiklerini belirtirken ve yüzde 27’si kendisini kadınların, yüzde 6’sı da LGBTİ+’nın taciz ettiğini ifade etti.