Avukatlardan ölüm oruçlarıyla dayanışma eylemleri

Avukatlar, ölüm oruçları için çok sayıda ilde eylem yaparak, adil yargılama taleplerini haykırdı. İzmir’deki eylemde, ölüm orucundaki tutsakların aileleri, “Sesimizi duyun” ve “Yargıdan elinizi çekin” çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Haziran 2020
  • 15:31

Adil yargılama talebiyle ölüm orucunda olan, tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için bugün çok sayıda ilde eylemler yapıldı. Mardin, Diyarbakır, Mersin, Batman, Van, Antalya, Hakkari, Adana, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere pek çok kentte gerçekleştirilen eylemlerle, avukatların taleplerinin kabul edilmesi istendi.

Çağdaş Hukukçular Derneği, Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatlar için eylemler, barolar ve hukuk dernekleri tarafından düzenlendi. Bu eylemlerden biri İzmir Barosu’nun çağrısıyla saat 12.00'de Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi’nde gerçekleştirildi.

Adliyenin C kapısında bir araya gelen avukatlar, tutsakların aileleri ve desteğe gelenler, “Avukatlar ve tüm insanlar için adil yargılama istiyoruz” talebini haykırdı.

“Tek talepleri adil yargılama”

Basın açıklamasını İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel yaptı. Tüm insanların adil yargılanması, hukukun, adaletin işlemesi için eylem yaptıklarını söyleyen Yücel, “Onların tek istediği kendilerinin ve bütün insanların adil bir şekilde yargılanmasıdır” dedi.

Avukatların adil yargılanma haklarının ihlal edilerek onlarca yıl hapis cezaları aldığına değinen Yücel, duruşma salonlarının avukatlara kapatıldığını, savunma yapmalarının engellendiğini, mahkemece tahliye edilen avukatların bir gece yarısı operasyonu ile tekrar tutuklandığını hatırlattı ve ekledi:

“Adil yargılanmaları için yapılan bütün çabalar karşılıksız kalmıştır ve meslektaşlarımız adil yargılanmaları için bedenlerini açlığa yatırdılar. Yalnızca kendileri için bütün insanların adil yargılanması için bedenlerini açığa yatırdılar.”

Grup Yorum üyelerinin de adil yargılanmak için bedenlerini ölüme yatırdığına değinen Yücel, “Grup Yorum üyelerini yaşatamadık avukatları yaşatalım” dedi. “Bir an önce bir kişiyi daha kaybetmemek için adım atılsın” diyen Yücel, “Son sözümüzü Aytaç ve Ebru yanımızda olduklarında söyleyeceğiz” diyerek konuşmasını bitirdi.

Didem Akman’ın annesi: Sesimizi duyun!

Daha sonra Şakran Cezaevinde ölüm orucunda olan Didem Akman'ın annesi söz alarak 

“Kızım cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve herkesin adil yargılanması için ölüm orucuna başladı. Cezaevi koşullarının düzeltilmesi için defalarca dilekçeler yazdık, müdürle görüştük  ancak bir sonuç alamadık.” dedi.

Cezaevi koşullarının düzeltilmesi ve baskıların son bulması için kızının ölüm orucunda olduğunu söyleyen anne Akman sözlerini şöyle tamamladı:

“Kızım şu an ölüm orucunda ve oldukça kilo kaybı var. Tek kişilik hücrede kalıyor. Arkadaşlarının yanına verilmiyor, refakatçi kabul edilmiyor. Buradan herkese sesleniyoruz: Lütfen sesimizi duyun, çocuklarımız ölmesin. Tek istedikleri adil yargılanmak ve insan gibi koşullarda yaşamak.”

Av. Aytaç Ünsal’in annesi: Yargıdan elinizi çekin!

Av. Aytaç Ünsal’in, eski yargıç olan annesi de söz alarak şunları söyledi:

“Bir gece yarısı operasyonu ile oğlum Aytaç ve Ebru gözaltına alındı, hemen tutukladılar. Daha sonra görülen mahkeme sonrasında Silivri’den tahliye edildiler. Adalet Bakanlığı’nın hakimler üzerinde baskı kurarak tahliye kararına itiraz etmeleri ve tahliye edilmemeleri baskısına rağmen hakimin baskısı ile tahliye edildiler. Ardından hemen mahkeme heyeti değiştirildi ve tekrar apar topar tutuklama kararı çıkartıldı ve tutukladılar. Onlar adil yargılanmak istiyorlar kendileri ve tüm insanlar için bedenlerini açlığa yatırdılar. Artık yargıdan ellerinizi çekin ve adil yargılanmaların önünü açın.”

Kızıl Bayrak / İzmir