En çok vaka sayısının olduğu sağlık çalışanları ve taşıma iş kolu “normalleşmenin” ardından yerini başka işkollarına bırakıyor. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu pandemi sürecinde hazırladıkları raporlardan farklı bir araştırma yaptıklarını ve birçok iş kolundan şikayetler aldıklarını açıkladı. Platformun dönem sözcüsü Sinan Ceviz, “Uyarılarımız ciddiye alınmadı. AVM çalışanlarında pozitif vaka sayısı artıyor” dedi.
“Sağlık ve Taşıma sektöründen sonra…”
Hacı Bişkin’in Gazete Duvar’da yer alan haberinde İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz, normalleşme sürecinden sonra İstanbul’daki sendikalardan aldıkları şikayetleri anlattı. Ceviz, açılması tartışma yaratan alışveriş merkezlerinde durumun ciddi olduğunu aktardı. Ceviz şunları söyledi:
“Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vakalara göre bu sayılarda radikal bir düşüş olmadığını görüyoruz. Normalleşmeden önce en çok şikayeti sağlık çalışanlarından ve taşıma iş kolundan alıyorduk. Bu iki iş kolunda da ciddi vaka sayıları oldu. Ancak normalleşme adımlarından sonra bu tabloda değişiklik yaşandığını aldığımız şikayetlerden yola çıkarak söyleyebiliriz. Şu an özellikle AVM çalışanlarından şikayet geliyor. Birçok AVM çalışanı normalleşmeyle birlikte virüse yakalandı. Taşıma ve sağlık sektöründen sonra AVM çalışanlarında sayılar giderek artıyor.”
“Bir diğer işkolu tekstil çalışanları”
Ceviz, normalleşmeyle birlikte AVM çalışanlarından sonra en çok şikayet aldığı bir diğer sektör için de tekstil işçileri olduğunu aktardı:
“Tekstil çalışanları şu an büyük risk yaşıyor. Sağlık çalışanları, taşıma iş kolu, AVM çalışanları ve tekstil çalışanları en riskli 4 grubu oluşturuyor. Ne yazık ki tekstil çalışanlarının da virüse yakalandığı bilgisini sık sık alıyoruz. Lokanta çalışanları… Bu iş kolundan da pozitif vakalar olduğunu biliyoruz. Tersane çalışanları içerisinde de vaka sayıları artmaya başladı. Bu sektörlerde pozitif vaka sayısı normalleşmeyle birlikte artmaya devam ediyor. Aşağı doğru inen vaka sayısı ne yazık ki bu nedenle artmaya başladı.”
Peki vaka sayılarının arttığı bu iş yerlerinde yeteri kadar önlem alınıyor mu?
Önlemlerle ilgili de işçilerin cezalandırıldığını belirten Ceviz, “Normalleşme süreci başladığından beri sendikaların şikayetleri artmaya başladı. Sendikalı iş yerlerinde kişisel koruyucu malzemeler temin edildi ama tek bir maskeyle bütün gününü geçiren iş yerleri var. Alınan tedbirlerin iyi ve yeterli olduğunu söyleyemeyiz” dedi.
İşçilerin tedbirler konusunda ciddi sorunları yaşandığını dile getiren Ceviz, son olarak şöyle devam etti:
“LC Waikiki mağazası çalışanlara, ‘Sosyal mesafeyi azaltırsanız tutanak tutarız’ diye uyarıyorlar. İşçiler 30 kiloluk koliler taşıyor. Zaten birbirlerine yakın çalışmak zorundalar. Yemekhanelerde, servislerdeki koşulları değiştirilmeli. Çalışma modelleri değiştirilmeli. Bu konuda uyarılarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu konularla ilgili detaylı çalışmalarımızı kamuoyuyla paylaşacağız.”