Av. Ersin Arslan için açıklamalar

Katledilen Av. Ersin Arslan ve avukatlara yönelik saldırılara dair İstanbul, İzmir ve Van’da avukatlar basın açıklaması gerçekleştirdi. 19 Mart’ta duruşma boykotları yapılacağı açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mart 2021
  • 15:25

AKP-MHP iktidarı hukuk alanına ve avukatlara yönelik saldırılarını çoğaltırken, avukatlara yönelik saldırılar da artmaya devam ediyor. 16 Mart günü Gebze’de icra görevi için bir eve giden Av. Ersin Arslan katledildi. Av.Ersin Arslan’ı katledilmesinin ardından kınama mesajları yayınlanırken, ilerici avukatlar tarafından İstanbul, İzmir ve Van’da açıklamalar yapıldı.  

İstanbul’da açıklama

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklaması öncesinde yapılan konuşmada “Görevi başında katledilen avukat arkadaşımız için bugün burada bir araya geldik. Meslektaşımızı yitirdiğimiz üzgünüz ve öfkeliyiz. Bizler yargının kurucu unsuru avukatlar olarak görevimizi yaparken hakim ve savcılar ile eşit korumalardan yararlanmamız gerekiyor. Bu bir kamu görevidir ve en değerli şey olan adaletin gerçekleşmesinin savunucusudur avukatlar” denildi.

“19 Mart günü baroların aldığı kararla duruşma boykotları yapılacak ona da katılacağız” denilen konuşma sonrasında basın açıklamasını Av. Çiğdem Akbulut okudu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu nedenle meslektaşımızın ölümü ardından Adalet Bakanı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve tüm baroların paylaştığı taziye ve kınama mesajları yeterli değildir. Bugüne kadar on bine yakın işçi avukatı görmeyen, onların sorunlarına sırtını dönen bu kurumlar bir an önce harekete geçmeli, avukatların mesleklerini icra ederken gerek devlet tarafından gerekse farklı kurumlar tarafından maruz kaldığı hak gasplarına karşı tavır almalı ve hukukun yanında olmalıdır.

Biliyoruz ki siyasi iktidar tarafından savunma itibarsızlaştırılıyor. Bugün icra dairelerinden mahkemelere, tapu müdürlüklerinden kamu kurumlarına kadar avukatların mesleğini icra ettiği her alanda işini yapabilmek için mücadele yürütmesi ve mesleğine sahip çıkmak için tekrar tekrar savaşması gerekiyor. Yalnızca kendi mesleki hakları için değil, savunduğu müvekkilinin hakları ve diğer kazanılmış hakları da savunmak için mücadele etmek gerekiyor.”

“Avukatlara saldırma cüreti Diyarbakır’da avukat Tahir Elçi’yi katledenlerden geliyor”

Bugüne kadar yapılan saldırılara değinilerek şunlar vurgulandı:

“Biz biliyoruz ki avukatlara saldırma cüreti Diyarbakır’da avukat Tahir Elçi’yi katledenlerden ve bu katilleri bulmak için çaba harcamayanlardan geliyor. Bu cüret onlarca meslektaşımızın yalnızca savunma yaptığı uydurma deliller ile hapsedenlerden, tiyatro gibi mahkemelerde mahkum edenlerden geliyor. Bu cüret her gün sokakta, adliyede, karakolda meslektaşlarımıza şiddet uygulayan, hakaret eden devlet yetkililerinden geliyor."

Eylemde “Avukata dokunma, savunmaya dokunma!” sloganı da atıldı.

Ortak okunan basın metninde imzası olan kurumlar şu şekilde: Avukatlar Dayanışması, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu, ÇHD İstanbul Şubesi, Demokrasi için Hukukçular, ÖHD İstanbul Şubesi, Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar.

İzmir’de eylem

İzmir Barosu, Bölge İdare Mahkemesi önünde basın açıklaması yaptı. Avukat Arslan'ın fotoğrafının da yer aldığı "Daha ne kadar öleceğiz" pankartı arkasında bir araya gelen avukatlar adına açıklamayı İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel yaptı. Yücel, "Ne acıdır ki hep baktığımız davalarla özdeş tutup davanızın tarafıymışız gibi gördüğünüz; saldırıya uğramamıza, dövülmemize, bıçaklanmamıza, silahla vurulmamıza ve korun(a)mamıza tanık olduğunuz avukatlarız. Bugün de hasım bellendik, bugün de yaşam hakkımız elimizden alındı. Biz bugün, Gebze'de öldürüldük" dedi. Avukatlara yönelik her saldırı sonrası avukatların korunması gerektiğini söylediklerini anımsatan Yücel şunları vurguladı:

"Savunmanın kutsallığından bahisle, uygulama ve söylemlerle meslek mensuplarımızı hedef göstermeyin dedik. Gün gelecek sizin de avukata ihtiyacınız olacak dedik. Dinletemedik… Hakarete uğradık, dövüldük, bıçaklandık, öldürüldük. Daha ne kadar öldürüleceğiz?"

Van’da açıklama

Van Barosu, avukat Ersin Arslan'ın Gebze'de uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesine ilişkin Van Adliyesi binası önünde açıklama yaptı. Avukatlar cübbelerine "Avukata dokunma" ve Arslan'ın fotoğrafını taktı. Baro Başkanı Zülküf Uçar, avukatların da hakim ve savcılar gibi korunması gerektiğini vurguladı. Avukatların hedef gösterilmemesi gerektiğini söyleyen Uçar, "'Gün gelecek sizin de avukata ihtiyacınız olacak' dedik. Dinletemedik. Hakarete uğradık, dövüldük, bıçaklandık, öldürüldük" ifadesinde bulundu. Arslan'ın yakınları ve İstanbul Barosu'na başsağlığı dileyen Uçar, kentte yarın acil dosyalar dışında duruşmalara katılmama kararı aldıklarını aktardı.