Apê Musa anıldı

Musa Anter, 29 yıl önce katledildiği sokakta ve mezarı başında anıldı. Anmada, "Apê Musa'ya kurşun sıkanlar o kalemi yerde bırakmak istediler ama özgür basın bu geleneği sürdürürdü ve buna müsaade etmedi" denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Eylül 2021
  • 14:00

Musa Anter (Apê Musa), 29. yılında katledildiği Diyarbakır Yenişehir ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 442'nci Sokak'ta anıldı. Öldürülen basın emekçilerinin fotoğraflarının taşındığı anma, saygı duruşuyla başladı.

“Kalemi yerde kalmadı”

Anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, “bugün Kürt bilgesi Apê Musa'yı anmak için bir araya geldiklerini” belirterek şunları ifade etti:

 “29 yıl önce tam bu sokakta onu katletmek isteyen zihniyet, onunla birlikte Kürt basınını da susturmak istedi.

“Bugün burada hala biz özgür basın, Kürt basınının susturulamayacağını gösteriyoruz. Ferhat Tepe'ye kurşun sıkanlar bir geleneği yok etmek istediler. O gün Ape Musa'ya kurşun sıkanlar, o kalemi yerde bırakmak istediler ama özgür basın bu geleneği sürdürürdü ve buna müsaade etmedi. Bugün katledildiği yerde bunu haykırmak için buradayız. Ape Musa'nın katillerinin yargılaması için mücadele etmeye devam edeceğiz.

“Apê Musa'yı katletmek isteyenler Kürtlerin özgürlük mücadelesini bitirmek istediler ama Kürt halkının mücadelesi ilk günkü gibi capcanlı devam ediyor. 29 yıl oldu Apê Musa'yı katledenlere ilişkin birçok söylem ifade edilmesine rağmen failler yargılanmıyor. Geçen 29 değil, 49 yıl da olsa faili meçhul hiçbir cinayeti unutturmayacağız.”

Katledildiği yere karanfiller bırakıldı

Konuşmaların ardından Musa Anter'in katledildiği sokağa doğru yürünerek Anter'in fotoğrafının yanına karanfil bırakıldı.

Burada kısa bir açıklama yapan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan şunları vurguladı:

“29 yıl geçti, hala arkadaşlarımız katlediliyor. Hakikat kaybedilemez. Bugün burada Ferhat Tepe'nin fotosunu taşımanın yasak olduğunu öğrendik. Bu yasaklarla onu unutturamazsınız, basın şehitlerimiz bizim onurumuzdur. Onların izinde yürüyoruz. Apê Musa'yı bir kere daha anıyoruz.”

Katılımcılar, Anter'in mezarı başında yapılacak anmaya katılmak üzere Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Sitîlîlê (Akarsu) Mahallesi'ne hareket etti.

 

Apê Musa’nın mezarı başında anma

Katledilişinin 29. yıldönümünde Apê Musa (Musa Anter) Mardin Nusaybin’e bağlı Sitîlîlê köyündeki mezarı başında anıldı.

Saygı duruşunun ardından ilk sözü Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan aldı. Altan, Apê Musa’nın katledilmesinde ne davasının ne fikirlerinin ne de takipçilerini vazgeçiremediklerini vurgulayarak, Özgür Basın ve Kürt halkının Apê Musa’yı unutturmayacaklarını ifade etti.

Altan’ın ardından konuşan HDP milletvekili Garo Paylan, zulme uğrayan, bastırılmak istenen, Kürtlerin olmadığının savunulduğu bir dönemde Apê Musa’nın Kürtlerin varlığından bahsettiğini dile getirdi.

Paylan konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Yaşamıyla Kürt halkına can verdi. Kürt halkının varlığını Türkiye’ye gösterdi. Ölümüyle de milyonlara yaşam sevinci ve mücadele ruhu verdi” dedi. Apê Musa gibi Ermeni halkının da hikaye anlatıcısı Hrant Dink olduğunu anımsatan Paylan, “Musa Anter de yaşıyor, Hrant Dink de yaşıyor… Musa Amca mücadelen devam ediyor hem de milyonlarla birlikte devam ediyor. Bu mücadele asla geride durmayacak. Çok yaşa Musa Amca.”

Paylan’ın ardından Musa Anter’in oğlu Anter Anter, anmaya katılanlara teşekkür emesinin ardından mezara karanfiller bırakılarak anma bitirildi.