Anneler Günü’nde tutsak anneleri eylemde

Pek çok ilde eylemlerini sürdüren anneler tecrite son verilmesi ve çocuklarına kavuşma taleplerini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mayıs 2019
  • 15:55

“Bize en güzel hediye çocuklarımızın yaşamıdır” diye haykıran tutsak anneleri, tecrite karşı hapishanelerde açlık grevinde olan çocuklarıyla anneler gününde de dayanışma eylemleri yaptılar.

Diyarbakır

Bağlar ilçesinde Turgut Özal Bulvarı’nda buluşan anneler ve tutsak yakınları, destekçileriyle birlikte oturma eylemi yaptı. Alkışlar, zılgıtlar ve “Direne direne kazanacağız!”, “Bijî berxwedana zindanan!” sloganları eşliğinde süren eylemde konuşmalar yapıldı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın annelere yapılan saldırılara karşı dayanışma için eylemde olduklarını ifade ederek Koşuyolu Parkı’nın yasaklanmasını teşhir etti. Aydın’ın tecritin mutlak bir şekilde kaldırılması gerektiğini vurguladığı konuşmasından sonra anneler adına Diyarbakır T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 1 Mart’tan beri açlık grevinde olan Mehmet Veysel Ateş’in annesi Aysel Ateş söz aldı. “Çocuklarımız ölmesin diye meydanlara iniyoruz. Ben bu mücadele için ölmeye hazırım” diyen Ateş “çözüm süreci” ve “kardeşlik” vurgularında bulundu.

Sonrasında Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) önüne yürünerek burada eylem devam etti. Özgür Kadın Hareketi (TJA) adına Ayla Akat Ata’nın konuşmasıyla devam eden eylemde anneler, tecritin kaldırılmasının bugün kendileri için hediye olacağını, Anneler Günü’nü ancak bu durumda kutlayacaklarını ifade etti.

Gebze

Kocaeli’de tutsak anneleri bugün 34. kez Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi önünde eylem yapmak istedi ve yine engellendi. Tutsak anneleri polis engelinin ardından HDP Kocaeli parti binasına giderek basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında 34 gündür Gebze’de eylemde olan tutsak annesi Sultan Bozkurt konuştu. Hapishanelerde 30 kişinin ölüm orucunda olduğunu belirten Bozkurt “Hepsini kucaklıyoruz. Bugün bütün açlık grevinde olan ve ölüm orucunda olan çocuklarımızın da Anneler Günü’nü kutluyorum. Bizler yıllardır yok sayılıyoruz. Bütün günler bize yasaklıdır bu ülkede. Biz mutluluğa hasret kaldık. Kimse bizi anlamıyor. Biz aylardır ‘Açlık grevi var’ diyoruz. Başta Kürt halkı bizi anlamakta gecikiyor” dedi. Bozkurt’un konuşmasından sonra HDP’liler tutsak annelerine anneler günü nedeniyle karanfil verdiler.

İdil

Şırnak İdil’de tutsak anneleri ve Barış Anneleri, Anneler Günü dolayısıyla açıklama yaparak, yol kapattı. HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamada tutsak annesi Hane Babat konuştu. Babat konuşmasında “Bütün anneler zindandakilere destek versin ve bu tecrit kalksın. Biz de çocuklarımıza sarılabilelim” dedi.

Açıklamanın ardından, alkış ve zılgıtlarla bir süre yürüyerek yol kapatan annelerin eylemi, “Jin, jiyan, azadî!” ve “Bijî berxwedana zindanan!” sloganlarıyla son buldu.

Kızıltepe

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Barış Anneleri ve tutsak anneleri, Özgürlük Meydanı’nda eylem yaptı. Anneler, ellerindeki karanfillerle bir süre alkış ve zılgıtlarla sık sık “Bijî berxwedana zindanan!” sloganı eşliğinde yürüdü. Polisin “slogan atmayın” dayatmasına rağmen anneler slogan atıp karanfil dağıtarak eylemi sürdürdü.

Polisin açıklamayı engellemesi üzerine anneler, yasağa tepki göstererek yasağı fiili eylemleriyle boşa düşürdü. HDP ve DBP Kızıltepe ilçe örgütü binalarının bulunduğu iş hanına yürüyen anneler burada eylemlerini sonlandırdı.

İzmir

Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde bir araya gelenler anneler, HDP İzmir İl Örgütü önünde ellerinde karanfillerle açıklama yaptı. Açıklamada ilk söz alan Barış Annesi Abide Bayram “Baharın 3 ayında yağan yağmurlar gözlerimizde yaş oldu aktı” diyerek tecrit son bulmadan, çocuklarına kavuşmadan Anneler Günü’nü kutlamayacaklarını dile getirdi.

Annelerin ve çocukların talebinin kabul edilmesi ve tecrit son bulması çağrılı konuşmalarla devam eden eylem, zılgıtlar ve “Biji Berxwedana zindana!”, “Leyla Güven onurumuzdur!” sloganlarıyla son buldu.

Adana

HDP Adana İl binasını ve İnönü Parkı’nı ablukaya alan polis parka geçişi engellemeye çalıştı. Polisin engellemelerine rağmen anneler parka geçerek açıklama yaptı. Açıklama sırasında söz alan annelerden Nejla Kocaman “Sessizlik ölüm getirir. Bir çare bulsunlar. Bütün annelerin gözyaşlarının rengi aynıdır” dedi.

Kocaman’ın ardından söz alan tutsak anneleri de “Artık yeter” vurgusuyla açlık grevinin talebinin karşılanmasını istedi. Açıklamanın ardından kitle sloganlarla HDP binasına geçti.

Urfa

HDP Urfa İl binasındaki nöbet eyleminin 2. gününde Anneler Günü nedeniyle yürüyüş ve açıklama yapıldı. Anneler, HDP İl binasından Ahmet Bahçıvan İl Merkezi önüne kadar beyaz tülbentlerle yürüdü. Burada, Urfa 2 Nolu T tipi Hapishanesi’nde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Ali Ulutaş’ın annesi Bedriye Ulutaş söz alarak çocuklarının talebinin karşılanmasını istediklerini belirtti.

Ulutaş’ın ardından, 27 yıldır hapiste olan Mustafa Amutga’nın eşi Remziye Amutga konuştu. “Kürt olduğumuz için neden bu kadar baskı görüyoruz” diyen Amutga, haklarını istedikleri, ‘Kürdüz’ dedikleri için saldırıya uğradıklarını ve katlediklerini teşhir etti.

Tecrite son verilmesi talebinin dile getirildiği konuşmalarla sona eren açıklamanın ardından anneler “Bijî berxwedana zindanan!” sloganı eşliğinde HDP İl binasına yürüdü.

Antep

Antep’te HDP Şahinbey İlçe Örgütü’nde düzenlenen buluşmada, Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde 23 Mart’ta tecrite karşı yaşamına son vererek feda eylemi yapan Ayten Beçet’in annesi Fatma Beçet’e çiçek verildi. Buluşmada konuşma yapan HDP İl Eşbaşkanı Sultan Bayındır, açlık grevi eylemcilerinin taleplerinin haklı talepler olduğunu ifade ederek taleplerin karşılanmasını istedi.

Bayındır’ın ardından anne Fatma Beçet söz aldı. Tutsak annelerinin eylemlerinin Antep’te de yapılması gerektiğini belirten Beçet, yarından itibaren saat 13.00 ile 17.00 saatleri arasında HDP Şahinbey İlçe Örgütünde nöbet tutacaklarını ifade etti.

Bakırköy

Bakırköy Hapishanesi’ne gitmek için E-5 yolu kenarında bir araya gelen tutsak anneleri buradan hapishane önüne yürümek istedi. Ancak yine engellendiler, hapishane önüne çiçek bırakmalarına dahi izin verilmedi.

Tutsak anneleri burada bir süre bekledikten sonra HDP Bahçelievler İlçe binasına yürüdü. İlçe binasında konuşma yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, birçok annenin bugün gözaltında olduğuna dikkat çekti.

Barış Anneleri İstanbul Meclisi üyesi Perihan Akbulut adaletsizliğe dikkat çekerek “Biz el ele verip çocuklarımıza sahip çıkmazsak kimse sahip çıkmaz. Ailelere sesleniyorum; Herkes çocuklarına sahip çıksın. Kürt halkı çocuklarına sahip çıksın” dedi.

Leyla Güven: Analar bize yeni bir yol gösterdiler

Öte yandan, İmralı Hapishanesi’ndeki tecrite karşı açlık grevinin 186. gününde olan Leyla Güven, Anneler Günü dolayısıyla mesaj yayınlayarak annelerin verdiği mücadeleye dikkat çekti. Güven “Hiç kimse Kürt analarına uygulanan şiddet için acıklı cümleler kurarak vicdanını rahatlatmasın. O analar ki nice siyasetçinin çözemediği bir sorunu çözmek için canlarını ortaya koyarak bize yeni bir yol gösterdiler.Bize bu yolda yürümek düşer. Onurlu barış O’nlara sözümüz olsun” dedi.