Ankara’da salgın: Diş hekimleri filyasyonda

Günlük en çok vaka görülen kentler arasında bulunan Ankara’da salgının durumu meclis gündemine taşındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Ağustos 2020
  • 16:05

AKP-MHP iktidarının İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “il genelinde salgının kontrol altında olduğu” öne sürülen Ankara’ya ilişkin son bilgiler kentteki tablonun kötüye gittiğine işaret ediyordu.

Ankara’daki tablo meclis gündemine de taşındı. HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması için soru önergesi vererek Ankara’yı meclis gündemine taşıdı. CHP Milletvekili Murat Emir ise diş hekimlerinin bile filyasyon çalışmasına dahil edildiğine dikkat çekti.

“Yoğunluktan bazı hastalara müdahalede geç kalınıyor”

SES’in “Ankara’daki pozitif vaka sayısı yaklaşık 50 bin” açıklamasını hatırlatan Kerestecioğlu “Sağlık emekçileri, bu nedenle mutlak yatış yapması gereken hastaların kliniklerde yer açılıncaya kadar acil servislerde bekletildiğini, tanı alan hastaların bulguları hafifse ilaçla tedavisi verilerek evlerine gönderildiklerini, zamanla tablosu ağırlaşan bazı hastaların ise, tekrar hastaneye müracaat etse de müdahalede geç kalınması nedeniyle hayatını kaybettiklerini belirtmektedir” dedi.

Kerestecioğlu’nun önergesinde Ankara’daki duruma ilişkin sorulardan bazıları şöyle oldu:

“Ankara’da son bir ayda kaç yurttaş Covid-19 şüphesiyle hastanelere başvurmuştur? Kaçına test, kaçına tomografi yapılmıştır? Kaç yurttaşa pozitif tanı konulmuştur? Pozitif tanı konan hastalardan kaçı hastanelerde tedavi edilmiş, kaçı evlerine gönderilmiştir? Ankara’da evlerine gönderildikten sonra durumu ağırlaşan ve tekrar hastaneye müracaat eden kaç hasta olmuştur? Bu hastalardan kaçı yaşamını kaybetmiştir?”

Özel hastanelerin pandemiyle mücadelede dışarıda tutulduğuna değinerek Ankara’da 450’si yoğun bakım yatağı olmak üzere 3200 civarı yatağın kullanılamadığını ifade eden Kerestecioğlu, özel hastanelerin de ücretsiz hizmet verip vermeyeceğini sordu. 

Sağlık Bakanlığı diş hekimlerini bile salgında görevlendirdi

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise Ankara’daki vaka artışı üzerine yaptığı açıklamada “Vakalar patlayınca diş hekimleri sahaya sürüldü. Şimdi de diş klinikleri tıkandı” dedi ve Ankara’daki en erken diş randevusunun 10 gün sonraya verildiğini belirtti.

Bakanlığın Ankara’da görev yapan diş hekimlerinin neredeyse tamamını sahaya sürme kararı aldığını belirten Emir “Türkiye genelinde vaka sayılarının şeffaf bir şekilde açıklanmadığını, Ankara’da boş yatak kalmadığını söylediğimizde bakan, gerçekle yüzleşmek yerine rakamlar üzerinde oynayarak açıklama yapmayı tercih etti. Vaka sayıları arttıkça, sahada canla başla mücadele eden filyasyon ekipleri temaslı hastaya yetişmekte zorlanıyor. Kontrolü yitiren bakanlık, bunun üzerine çözümü polikliniklerde birer ikişer doktor bırakarak tüm diş hekimlerini sahaya sürmekte buldu” dedi.