Ankara’da “normalleşme” sonrası vaka sayıları arttı

ATO’nun yaptığı “Normalleşme” Haziran-Temmuz 2020 Süreci değerlendirme ve anket analizi sonuçlarına göre “normalleşme” Ankara’da vaka sayılarını arttırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Ağustos 2020
  • 17:12

Ankara Tabip Odası (ATO), “Normalleşme” Haziran-Temmuz 2020 süreci üzerinden anket çalışması yaparak “normalleşmenin” sonuçlarını değerlendirdi. Çalışmanın sonuçlarını ise bugün açıkladı.

Ankara’da günlük vaka sayısı bine yaklaştı

“Normalleşmenin” salgın kontrol altına alınmadan erken başlatıldığına işaret edilen açıklamada şu şekilde ifade edildi:

“Covid-19 pandemisi sürerken ve salgın tam olarak kontrol altına alınmadan 1 Haziran'da başlatılan yeniden açılma süreci ardından Haziran ortasında başlayan Türkiye genelindeki vaka artışları Temmuz ayı boyunca da devam ederek bugün bulunduğumuz vahim noktaya kadar geldi. 1-7 Haziran 2020 tarihlerinde, “yeni normal dönem”in ilk haftasında, günlük doğrulanmış yeni hasta sayısı ortalama 884’ken, 20-26 Temmuz 2020 tarihleri arasında bu sayı 923’e yükselmiştir. Benzer biçimde 1-7 Haziran 2020 tarihlerinde yapılan 10 bin PCR testi başına 207 yeni hasta tespit edilirken, bu sayı 20-26 Temmuz 2020 haftasında yüzde 36’lık bir artışla 10 bin PCR testi başına 282 yeni hasta sayısına yükselmiştir. Bu süreçte en çok vaka artışının yaşandığı iller arasında Ankara; Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'nın da basın açıklamalarında dikkat çektiği gibi sürekli olarak ilk 5 il arasında yer aldı.”

Sağlık Bakanlığı açıklamalarında Türkiye genelinde vaka sayısı bini altında olduğu iddia edilirken ATO açıklamasında “Ankara’da günlük pozitif Covid-19 vaka sayısının bine yaklaştığını belirtmek istiyoruz” denildi.

Ankara’da hastanelerde yer kalmadı

Ankara’daki hastanelerde yer kalmadığı açıklamada şu ifadelerle belirtildi:

“Özellikle pandemi hastanelerinde anlık olarak değişmekle birlikte doluluktan dolayı servis ve yoğun bakım üniteleri Covid-19 hastası kabul edemez hale gelmiştir. Klinik olarak semptomu olan ve akciğer tomografisinde yaygın pnömonik infiltrasyonu bulunan hastalara yer bulunmamaktadır. Yoğun bakım ünitesinde yatması gereken hastalar acil servislerde sedyeler üzerinde takip edilmektedir. Bu hastanelere başvuran hastalar zaman zaman diğer hastanelere yönlendirilirken, pandemi dışındaki hastaneler, normal sağlık hizmeti sunan sağlık kuruluşlarında da yer bulunamayınca hastalar evlerine gönderilmektedir. Yeniden açılma döneminde, yani 1 Haziran’dan itibaren normal sağlık hizmeti sunumu için planlanan ve pandemi hastanesi olmayan birçok hastane vaka sayılarındaki artış nedeniyle Covid-19 hastası dışında hastaya hizmet verememektedir.

Pandemi hastanelerinde salgının en yoğun olduğu Nisan Mayıs aylarında dahi her odaya bir pozitif hasta kabul edilirken, şimdilerde bu odalara ikişer hasta yatırılmaktadır. Ankara’da kamu özel işbirliği ile işletilen bir hastane de Covid-19 hastalarının kabul edildiği her biri yoğun bakım ünitesinin hasta kapasitesi normal koşullarda 16 iken bu yoğun bakım ünitelerine de 8'er hasta ilave edilmiş, 16 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitelerinde 24 hastaya hizmet verilmeye başlanmıştır.”

Sağlık çalışanları içinde vaka sayısı arttı

Hastanelerde Covid-19 hastaları ile normal hastaların aynı ortamda bulunmak zorunda kaldığı vurgulanan açıklamada, sağlık çalışanları için “Yeniden açılma döneminde yaşanan vaka artışları ve hükümetin şeffaflıktan uzak politikaları sağlık personeli üzerinde tedirginlik, kaygı artışı, tükenmeye kadar varan etkilere yol açmıştır. Pandemi sürecinde 51 sağlık çalışanı, 1 Haziran'dan itibaren ise 8 sağlık çalışanı daha hayatını kaybetmiş olup, sağlık çalışanları enfekte olmaya devam etmektedir” denildi.