Ankara'da coşkulu 1 Mayıs etkinliği…

"Zincirleri kıra kıra geliyoruz!"

Ankara İşçi Meclisi'nin çağrısı ile coşkulu 1 Mayıs şenliği gerçekleştirildi. Şenliğe 100'ü aşkın işçi ve emekçi katıldı. Etkinlik haramilerin saltanatının üstüne üstüne yürümek için tok bir çağrı oldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Nisan 2022
  • 11:11

Ankara İşçi Meclisi’nin “Kır zincirlerini” çağrısı ile gerçekleştirdiği 1 Mayıs şenliği dün akşam Ankara Yeni Sahne’de düzenlendi. 100’ü aşkın işçi ve emekçi katıldı. Coşkulu gerçekleşen 1 Mayıs etkinliği haramilerin saltanatının üstüne üstüne yürümek için tok bir çağrı oldu.

“Bu gizli bir ateş”

Şenlik, Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu tarafından seslendirilen 1 Mayıs Marşı ile başladı.

Katılımcıların coşku ile eşlik ettiği 1 Mayıs Marşı’nın ardından şenlik programı 1 Mayıs şehitleri başta olmak üzere işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sırasında 1 Mayıs şehitlerinden August Spies’in idam kararını alan mahkeme heyeti karşısındaki son sözleri salonda yankılandı: “Bu gizli bir ateş. Bu ateşi asla söndüremezsiniz!”. 

Haramilerin üstüne üstüne yürüme çağrısı

Ankara İşçi Meclisi adına yapılan konuşmada şunlar söylendi:

“2022 1 Mayısı’nı yoksulluğumuzun derinleştiği, köleliğimizin pekiştirildiği, zorbalık ve şiddetin yaşamımızın gündelik bir parçası haline getirildiği ve emperyalist efendilerin hegemonya uğruna başta Ukrayna halkı olmak üzere tüm dünya halklarına yıkıma sürüklediği koşullarda karşılıyoruz.”

Ardından 2022 1 Mayıs’ının anlam ve önemi vurgulanarak mücadele kararlılığı dile getirilerek şunlar söylendi:

“Bu ülkenin onuruna ve geleceğine sahip çıkan işçileri, emekçileri, kadınları, gençliği, aydınları mutlaka bu baskı ve zorbalık düzenine DUR diyecek, zincirlerini kıracak, sömürü düzeninin üstüne üstüne yürüyecekler.”

Yılbaşından beri ardı ardına yaşanan işçi direnişlerine dikkat çeken AİM sözcüsü, sendikal bürokrasinin bu direnişlerdeki ve 1 Mayıslar’daki uğursuz rolüne dikkat çekti. Sendikal bürokrasinin günü kurtarmaktan başka bir işe yaramayan ikiyüzlü tutumlarına karşı “inancımız, öfkemiz ve sınıf kinimizle meydanlarda olacağız” dedi. “Ankara’nın dört bir yanından gelecek ve işçi sınıfımızın sıkılı yumruğu ile sömürücü zorbaların karşısına dikileceğiz” diyerek herkesi 1 Mayıs’ta Ankara İşçi Meclisi ile birlikte olmaya davet etti.

AİM sözcüsü konuşmasının sonunda etkinliğe katılan direnişçileri sahneye davet etti. İhraç direnişçi kamu emekçisi Mahmut Konuk, Çankaya Belediyesi’nde işten atılan Yasin Keskin ve CHP Genel Merkezi önünde direnişlerini sürdüren Şişli Belediyesi direnişçilerinden Turan Aktaş direniş önlükleri ile sahneye çıktılar. Direnişçilerin 1 Mayıs ve direnişleri üzerine yaptıkları konuşmalar etkinliğe katılanlar tarafından “Direne direne kazanacağız!” sloganı ile karşılandı.

Umudu harlayan türküler

AİM sözcüsünün ve direnişçilerin yaptığı konuşmaların ardından işçi sınıfının öfkesini dillendiren, umudunu harlayan türküleri ile sahneye Ekrem Ataer çıktı.

“Etkinliğe davet edilmek üzere arandığımda böyle bir görev veriliyorsa seve seve yerine getireceğim!” dediğini ifade ederek sözlerine başlayan Ataer, bu etkinlikte olmayı bir görev olarak gördüğünü söyledi.

“Nesini söyleyim” türküsü ile programına başlayan Ekrem Ataer seslendirdiği türkülere dair anlatıları, yaptığı etkili konuşmalar ve türkülerden Venceremos’a uzanan repertuarı ile salonun coşkusuna coşku kattı. Avusturya İşçi Marşı ile programını sonlandıran Ataer, katılımcılara teşekkür ederek “Buradan başka bir diyara gideceğim. Sizin nefesinizi ve umudunuzu götüreceğim. Yalnız değilmişiz!” diyerek programını sonlandırdı.

Bıçak kemikte!

Ataer’in ardından kendisini işçi sınıfının fotoğrafçısı ve şairi olarak gördüğünü ifade eden Mehmet Özer sahneye çıktı.

Özer, programına 1 Mayıs’tan Enternasyonal Marşı’na, Türkiye’nin ilk 1 Mayıs şiiri yazan Nezihe Hanım’dan, Demiryolu işçilerinin 1 Mayıs Marşı’na uzanan işçi sınıfını ve 1 Mayıs’ları anlatan şiirlere dair anlatısı ile başladı.

Migros direnişçilerinin kendi sesi ile birlikte hep bir ağızdan söylediği Hasan Hüseyin’in unutulmaz şiiri “Bıçak Kemikte”yi hatırlatan Özer, işçi sınıfının ve direnişlerin şiirle buluşmasına dikkat çekti.

Bu anlatıların ardından Özer, yıllar boyunca işçi eylemlerinde çektiği fotoğraflardan oluşan bir görsel sunum ile birlikte şiirlerini seslendirdi. Özer, programını “Yapıyla yapıcılar” şiiri ile sonlandırdı. “Yükseliyor, yükseliyor, yükseliyor yapı… Kan ter içinde…”

“Sosyalist bir dünya kuracağız!”

Özer’in ardından konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan BDSP temsilcisi konuşmasına 2022 yılının işçi direnişlerine dikkat çekerek başladı. “İşçi sınıfı geliştirdiği fiili meşru eylem çizgisi ile izlenmesi gereken yolu gösteriyor. Bu yol sınıfa karşı sınıf tutumu ile sermaye iktidarının karşısına dikilmektir” diyen BDSP temsilcisi, “İnsanlığı yıkıma götüren, savaş ve saldırganlığı, baskıyı ve sömürüyü üreten emperyalist-kapitalist sistem varlığını sürdürdüğü sürece hiçbir sorunun gerçek ve kalıcı bir çözümü yoktur. Bunun karşısında insanlığın tek ve gerçek kurtuluşu sosyalizmdedir!” diyerek herkesi sosyalizm mücadelesini büyütmeye, bu sesi 1 Mayıs alanlarına taşımaya davet etti.

1 Mayıs’ın kan ve can pahasına kazanılmış bir mücadele günü olduğunu hatırlatan BDSP temsilcisi 2022 1 Mayıs’ının birleşik, kitlesel ve militan geçmesi için herkesi sorumluluk almaya davet etti. BDSP temsilcisinin konuşması katılımcılar tarafından “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları ile karşılandı.

Sabahın bir sahibi var

Şenlik programında son olarak Ankara’da direniş ve mücadele alanlarında marşları ile yer alan Tersname sahne aldı.

“Binlerce yıldır üstümüze yüklenen bu sömürü düzenini bizim inancımız ve direncimiz değiştirecek Yaşasın 1 Mayıs!” diyerek programına başlayan Tersname “Şişli Meydanı’nda Üç Kız” ile ’77 1 Mayıs’ının anarak programına başladı.

Hep bir ağızdan söylenen marşlar ile programını sürdüren Tersname “Haydi Barikata” diyerek 1 Mayıs’ta mücadele alanlarında olma çağrısı ile programını sonlandırdı.

“Bu kavga en sonuncu kavgamızdır artık”

Ankara İşçi Meclisi tarafından “Kır Zincirlerini” çağrısı ile gerçekleştirilen 1 Mayıs şenliği bir kez daha Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun sahne alması ve hep birlikte söylenen Enternasyonal Marşı ve “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara