Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler İstanbul, Adana, İskenderun, Mersin, Dersim, Van, Ağrı, Muş ve Diyarbakır’da anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2019
  • 16:52

10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde iki IŞİD’linin canlı bomba saldırısıyla Barış Mitingi’ne katılan 103 insan yaşamını yitirmişti. Katliamda yaşamını yitirenler birçok ilde yapılan eylemlerle anıldı.

İstanbul

İstanbul’da Hasan Ben ile Serdar Ben’in mezarlarının bulunduğu Gazi Mezarlığı’nda ve Dicle Deli’nin mezarının bulunduğu Silivrikapı Mezarlığı’nda yaşamını yitirenler anıldı.

Dicle Deli’nin mezarı başında yapılan anmada İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri konuştu.

103 kişinin öldüğü, 391’i ağır 500’e yakın kişinin yaralandığı katliamdan sonra katillerin korunmaya çalışıldığını vurgulayan Yoleri “Ancak katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve katliama maruz kalanların ısrarlı mücadelesi neticesinde, katillerin tamamını koruyamadılar. IŞID üyesi tetikçilerin yargılandığı 16’sı firari 36 sanıklı davada verilen kararda; 16 firari sanığın dosyası tefrik edilirken, 9 sanık hakkında kasten öldürmek suçundan 100’er kez ve anayasayı ihlal suçundan 1’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan 10 bin 557 yıl hapis cezası verildi” dedi.

Yoleri konuşmasını “Tüm suçlular yargı önünde hesap verinceye kadar bu davanın peşini bırakmayacağız!” ifadeleriyle tamamladı.

Diyarbakır

Diyarbakır’da Amed Emek ve Demokrasi Platformu Sanat Sokağı’nda açıklama yapmak istedi. Sokakta açıklama yapılması polis tarafından engellenince, kitle Eğitim Sen 1 No’lu Şube’ye kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

Sendika binasında yapılan açıklama Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir konuştu.

Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin “barış” dediğine vurgu yapan Demir Rojava’ya başlatılan saldırıya değinerek “Sonuçları şimdiden belli olan bu savaşın ülkeye ve halklara kan gözyaşından başka bir şey getirmeyeceği aşikârdır” dedi.

Adana

Adana Tren Garı önünde yapılan anmaya DİSK, KESK, Adana Tabip Odası ve TMMOB’nin yanı sıra parti temsilcileri katıldı.

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz’ün konuşmasından sonra katliamda kızı Dilan Sarıkaya’yı kaybeden Nesligül Sarıkaya bir konuşma yaptı.

Ayrıca, İHD İskenderun Şubesi, İskenderun eski Bit Pazarı’nda; Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda; KESK Dersim Şubeler Platformu, Mesut Mak ve Adil Gür’ün Atatürk Mahallesi’nde bulunun mezarları başında;  KESK Van Şubeler Platformu, platformun toplantı salonunda; HDP Muş İl Örgütü, kendi binasında; Ağrı’da KESK, İHD Ağrı Şubesi, Ağrı Tabip Odası, KESK Ağrı Şubeler Platformu binasında anma etkinlikleri yaptı.