“AKP kongrelerini konuşmayacağız da neyi konuşacağız!”

Salgın yayılmaya devam ederken halk sağlığının hiçe sayıldığı AKP kongreleriyle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Bunu gündemde tutmanın bir faydası yok” açıklamasına tepki geldi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Mart 2021
  • 20:53

AKP-MHP iktidarının, sermayenin çıkarları ve kendi bekası uğruna “normalleşme” ilanının ardından salgının etkisi ağırlaşıyor. Bugün koronavirüs salgınıyla ilgili açıklamalar yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Mutasyonun Türkiye’deki oranı yüzde 75'lere ulaştı” dedi. Virüsün İngiliz varyantının ağırlıklı olarak görüldüğünü söyleyen Koca, virüsün bulaştırıcılığının çok yüksek olmasını “en önemli özelliği” olarak tanımladı. Virüsün yayılmasıyla ilgili önlemlere ve bilinen gerçeklere dair sözlerini sürdüren AKP’li Bakan, AKP kongrelerinden yansıyanlara dair soruya pişkince yanıt verdi. “O görüntülerden ayrıcalık hikayesi çıkarılmamalı” diyen Koca, “Bu konuyu gündemde tutmanın kimseye faydası yok” iddiasında bulundu.

“Neyi konuşacağız”

Sağlık Bakanı F. Koca’nın bu açıklaması sağlıkçılar tarafından tepkiyle karşılandı. RS FM'e konuşan TTB Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Kayıhan Pala “Bunu konuşmayacağız da neyi konuşacağız? 4 masası olan bir lokantanın yüzde 50 çalışmak zorunda kalmasını, bir kahvehanenin bir süre sonra kapatılmak zorunda kalınmasını, küçük işletmelere sınırlamaları mı konuşalım?” diyerek AKP’li Bakana tepki gösterdi.

Bu hastalığın kapalı, kalabalık ortamlarda bulaştığını herkesin bildiğini ifade eden Pala, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlar gündemde tutulmasın deme yaklaşımı kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. O zaman hastalık bulaşsın, hastalar hastanelere gelsin orada tedavi edelim yaklaşımı ile mi bakacağız salgına? Bu kabul edilemez. Bulaşıcı hastalıkların çok önemli bir özelliği vardır ve dünya tarihi de bunun kanıtlarıyla doludur. Salgında temel olarak hastalığın yayılmasını önlemek zorundasınız yoksa insanlar hasta olsun tedavi ederiz yaklaşımı hem hastalığın tedavisinin olmaması yüzünden hem de hastalananların bir bölümünün hayatını kaybetmesi yüzünden kabul edilebilir bir yaklaşım değil.”

Günlük vaka sayısı 37 bini geçti

Sağlık Bakanlığı’nın bugün açıkladığı koronavirüs tablosuna göre, dün 32.404 günlük vaka ve 1.325 hasta kaydedilirken, 154 kişi de virüsten yaşamını yitirmişti. Ağır hasta sayısı ise 1.998’e ulaşmıştı.

Bugün ise günlük vaka sayısı 37.303’e, hasta sayısı 1.376’ya çıkarken 155 kişi yaşamını yitirdi. Ağır hasta sayısı 2.054 olarak açıklandı.