AKP “iş cinayetleri yok” yalanına sarılıyor

AKP iktidarı sürecinde sadece iş cinayetlerinde değil, yalanda da rekor kırıldı. Son yalanı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay söyledi; Oktay Türkiye’nin iş cinayeti rekortmenliğinin sağlıklı istatistiki veri olmamasından kaynaklandığını öne sürdü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Aralık 2021
  • 20:15

TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında AKP-MHP iktidarı temsilcileri, Türkiye’de işçi haklarının önemsenmediğini söyleyecek kadar yalan söylemekte ne denli arsız olduklarını bir kez daha ortaya koydular.

Hüseyin Şimşek’in BirGün’de yer alan haberinde, Türkiye’nin iş cinayetleri konusunda Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olduğu hatırlatmalarına karşı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şunları söyledi:

“İş güvenliği ve sağlığıyla alakalı, yine, yeterince bütçe ayrılmadığıyla alakalı ve hayatını kaybeden, iş hayatında hayatını kaybedenlerle ilgili ‘Türkiye iş kazalarında Avrupa 1’incisi, dünyada da 3’üncü sırada’ şeklinde bir yorum vardı. Dünya ve Avrupa ülkeleriyle kıyaslama sadece verisi bulunan ülkeler üzerinden yapılmakta, tüm ülkelerin iş kazası verilerine erişim imkanı da bulunamamakta. Avrupa ülkelerinden Eurostat’ta düzenli iş kazası verisi olanların sayısı sadece 30. Ayrıca verisine ulaşılan ülkelerin de iş kazası ve meslek hastalığı istatistiklerinin tip, kapsam, kaynak, veri toplama ve benzeri hususlar ülkeden ülkeye farklılık göstermekte. Bu itibarla, ‘İş kazalarında dünyada 3’üncü, AB’de 1’inci sözü’ gerçeklerden uzak bir iddia.”

İş cinayetleri “fıtrat” olduğunda AKP’nin fıtratı da yalan oluyor

Soma’da 301 madenci katledildiğinde AKP şefi Erdoğan, ölümleri “madenciliğin fıtratında var” diyerek normal göstermeye çalışmıştı. Aslında bunu söylerken AKP’nin fıtratı olan yalanı rahatlıkla ortaya koymuştu. Fuat Oktay da AKP fıtratına uygun bir şekilde yalan söylemeye devam ediyor. Neredeyse “iş cinayeti yok” diyor. İSİG Meclisi 2020 iş cinayetleri raporunda şu verileri aktarmıştı:

“Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 132 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 223 işçi, Mayıs ayında en az 166 işçi, Haziran ayında en az 190 işçi, Temmuz ayında en az 164 işçi, Ağustos ayında en az 218 işçi, Eylül ayında en az 211 işçi, Ekim ayında en az 232 işçi, Kasım ayında en az 308 işçi ve Aralık ayında en az 356 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti…”

2021’de iş cinayetleri 2020’den az değil. Buna rağmen Oktay Eurostat’ı belirterek İSİG Meclisi’nin verilerinin gerçek olmadığını iddia ederek yalan söylüyor. İSİG Meclisi yayınladığı her iş cinayeti raporunda verilerin ancak kendilerine ulaşabilen bilgiler dahilinde olduğunu belirtip, iş cinayetlerinde ölenlerin sayısını “en az” ön ekiyle ifade ediyor.

Yani İSİG Meclisi’nin Ekim 2021 iş cinayetleri raporunda yaşamını yitiren “en az 165 kişi”nin gerçek olmama ihtimali var. Ama Ekim ayında 165’in altında iş cinayetinde ölen emekçi yok. Fazla olma ihtimali var. Ki bu gerçeklikte Oktay’ın yalanını derinleştiriyor.