“Akbelen'deki tarihi varlıkları koruyun”

Akbelen Ormanı’nda çevre nöbetini sürdüren İkizköylüler Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne başvuru yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Eylül 2023
  • 11:30

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de Akbelen Ormanı’ndaki ağaçlar, Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortağı olduğu YK Enerji’nin termik santraline yakıt sağlayan kömür maden sahasını genişletmek için kesildi.

Akbelen’de çevre nöbeti devam ederken İkizköylüler, alanda yapılan arkeolojik çalışmaların akıbetini öğrenmek için Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’ne başvuru yaptı. Başvurunun ardından kurul binası önünde açıklamalarda bulunan İkizköylü Esra Işık, ağaç kesilen alanda arkeolojik kazı yapıldığını belirterek şunları ifade etti:

“Önemli buluntular elde edildiğini öğrendiğimiz de özellikle bazı Karya, Bizans ve Roma dönemlerine ait bulgular, mozaikler elde edildiğini öğrendiğimiz günün ertesi günü kepçelerle o alana girip orayı talan etmişlerdi. Şimdi Akbelen ile ilgili de aynı şekilde arkeolojik kazılar devam ediyor. Biz bununla ilgili aynı şeyi yaşamamak için kültürel varlıklarımıza da sahip çıkmak için Akbelen'i korumak için buradayız.”

Oradaki araştırmaların herkesin bilgisi ışığında gerçekleşmesini talep ettiklerini belirten Işık şöyle devam etti:

“Kamuoyu ile paylaşılsın, gözden uzak bir şekilde yapılmasın, bulgular saklanmasın. Orada ne elde ediliyorsa kaçak göçek bir yerlere kaçırılıp götürülüyor. Bizim bundan haberimiz yok. Defalarca ne olduğuna dair envanter istememize rağmen bilgi de alamadık. Bizim isteğimiz Akbelen'de yapılan arkeolojik kazıların araştırılmasının şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi ve bu alanın koruma altına alınmasını istiyoruz. Defalarca kez uğraşmamıza rağmen ağaçları korunamadı. Akbelen korunması gereken bir yer.”

“Akbelen Ormanı’ndaki tarihi varlıkları koruyun”

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı ise şöyle konuştu:

“Anayasa'nın devlete yüklediği ve yurttaşında duyarlı olmaya çağırdığı düzenlemeleri gereğince ve görevli olan Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan şunu talep ediyoruz, ağaçları katliam yapılarak kesilen Akbelen Ormanı’ndaki tarihi varlıkları koruyun. Kendi gözlemlerimizle ve çektiğimiz fotoğraflarla koruma kuruluna sesleniyoruz, bu kazılar sizin kontrolünüzde midir? Sizin yaptığınız bir protokol, sözleşme var mıdır? Buna ilişkin herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Bunların bilgisini istiyoruz.

Dilekçemize 30 günlük süre içerisinde yanıt bekleyeceğiz, sessiz kalınırsa talebimizin reddedildiği düşüncesinde olacağız ve mahkeme başvuracağız.”