“Ağır hasta tutsaklar serbest bırakılsın!”

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu düzenlediği basın toplantısında ağır hasta tutsakların tedavi ve yaşam hakları için serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Haziran 2024
  • 22:50

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu eş sözcüleri Sevda Çelik Özbingöl ve Öztürk Türkdoğan düzenledikleri basın toplantısında, hasta tutsakların tedavi ve yaşam hakları için serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta mahpus listesinin aktarıldığı açıklamada yaşamını yitiren tutsaklar hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“Daha bir hafta önce hapishanede yaşamını yitiren hasta tutsak Yıldırım Han’ın acısını yaşarken, 27 Haziran günü bir başka ağır hasta tutsak yaşamı yitirmiştir. Afyon Bolvadin T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Şefik Esen, Eskişehir’deki hastanede 40 günlük tedavinin ardından yaşamını yitirmiştir. Örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklu bulunan Esen’in infaz erteleme talebi birçok kronik hastalığı olmasına rağmen kabul edilmemiştir. Şefik Esen’e yönelik bu düşmanca tutumdan hastanede 40 gün yaşam mücadelesi verdiğinde dahi vazgeçilmemiştir.  Esen’in düşman ceza hukukuyla tutuklanıp düşman infaz rejimi yüzünden yaşamını yitirmesi yetmemiş, yaşamını yitirdikten sonra da bu sefer cenazesine düşmanca muamelede bulunulmuştur. Esen’in cenazesi hiçbir tıbbi tedbir alınmadan açık yaralarla ailesine teslim edilmiştir. Amed’e götürülmek üzere Ankara Esenboğa Havaalanı’na götürülen cenaze hastanede kefenlenirken kana bulanmış, babasının tüm ısrarlarına rağmen yaraları kapatılmamış ve tabutundan kan damladığı görüntüler basına yansımıştır. Esen’in cenazesine yapılan saygısızlık, bu iktidarın tüm ahlaki, vicdani, dini ve insani değerlerden ne kadar uzaklaştığını bir kez daha göstermiştir.”

Esen’e ve Esen’in cenazesine yapılanların hesabının sorulmasının takipçisi olunacağı vurgulanan açıklama ağır hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.