Antakya’da sağlık emekçisine gözaltı tehdidi

Antakya Akevler’de sokakta yaşam mücadelesi veren depremzedeler çadır beklerken, polis önce yalan söyledi sonra TIR’lardaki çadırları “AFAD’a götürüyoruz” bahanesiyle kaçırmak istedi. Buna müdahale eden sağlık emekçileri ise gözaltına alınmakla tehdit edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Şubat 2023
  • 15:30

Antakya Akevler’de sokakta yaşam mücadelesi veren depremzedeler çadır beklerken, polis önce yalan söyledi sonra TIR’lardaki çadırları “AFAD’a götürüyoruz” bahanesiyle kaçırmak istedi. Buna müdahale eden sağlık emekçileri ise gözaltına alınmakla tehdit edildi.

Sağlık emekçisi, polisin kendisine “çadır yüklü değil” dediği 24 FF 033 plakalı TIR’da bulunan çadırları “AFAD’a götürüyoruz” bahanesiyle başka yere götürüldüğünü belirtti.

Sağlık emekçileri bu duruma “Neden buradakilere dağıtmıyorsunuz? Nereye götürüyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi.

İnşaat malzemeleri taşındığı iddia edilen TIR’ın kasasına bakan sağlık emekçileri, TIR’da çadır olduğunu gördü.

Sağlık emekçisi gözaltına alınmakla tehdit edildi.

AFAD sobalara el koydu

Antakya Akevler bölgesinde bulunan sağlık emekçileri 9 gündür kentteki çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık emekçileri, kendi imkanlarıyla bir soba fabrikası ile bölgeye soba temini için görüştüklerini ancak gönderilen sobalara AFAD’ın el koyduğunu duyurdu.

Soba fabrikasına ulaşan sağlık emekçileri, bölgeye soba gönderilmesini sağladı. Ancak şehrin girişinde polis sobalara el koydu.

Soba fabrikasındaki yetkili sağlık emekçisine durumu şöyle aktardı:

“AFAD’dan alacaksınız. Devlet bizim şirket olarak bağış yapmamızı uygun bulmuyor. Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ettik, o da AFAD’a teslim edecekti, gönderildiğini söylediler bize. Tek tük bağış için soba verebiliyoruz ama toplu gönderimi sadece AFAD üzerinden yapabiliyormuşuz. Hatay’a bu şekilde özel araçla 10 adet soba yolladık, direk sizlere getirilmek üzere, fakat ‘yağmanın önüne geçmek için’ küçük araçları girişte durdurmuşlar. 10 adet soba Hatay girişinde polise teslim edildi.”

Duruma tepki gösteren sağlık emekçisi ise kendi imkanları ile soba bulduklarını ve AFAD’ın el koyduğunu aktararak şunları söyledi:

“Acil ihtiyaç için gelen 10 sobaya polis el koymuş ve buradaki insanlar pisliğin içinde sokakta yaşıyorlar. Bir tane çadır ya da soba yok. Biz gönüllü olarak çalışırken bunlar hazıra konup iş yapıyormuş gibi şirin gözüküyorlar.”

“İmkansızlıklar içinde imkan yarattık”

Sağlık emekçisi ayrıca dokuz gündür bölgede olduğunu ve ellerine ulaşan tüm ilaçları yaklaşık iki bin aileye dağıttıklarını belirtti. Bugünden itibaren köylere dağılıp ateş düşürücü ve ağrı kesici ulaştıracaklarını duyurdu. AFAD’ın hala aşı vb. getirmediğini belirten sağlık emekçisi konuya ilişkin şunları ifade etti:

“Kendi imkanlarımızla getirdiğimiz tetanoz aşısını enkaz çalışmalarına katılanlara yaptık. AFAD aşı vb. getirmedi. Hatta buradaki doktor bile bölgede aşıyı bulamadığını söyleyerek gelip bizden rica etti. Biz gönüllü olarak bu kadar imkânsızlık içinde imkân yaratmaya çabalarken AFAD eldiven, maske dahi vermedi. Gerektiğinde buradaki eczanelerden topladık. Hastaların kronik rahatsızlıklarını öğrenip ilaç listeleri hazırladık ve ulaştırdık. Bize ulaşan tüm hastalara ilaçlarını bulup köylere kadar gönderdik. Biz bunu yapabiliyorsak buradaki görevliler de isterse daha fazlasını yapabilir ama hiçbir şey yapmıyorlar maalesef.”

Kızıl Bayrak / Antakya