Açlık Grevlerini İzleme Heyeti: Grup Yorum üyeleri yaşasın!

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti Silivri Hapishanesi’nde açlık grevi ve ölüm orucu eyleminde olan Grup Yorum üyelerini ziyareti üzerine basın toplantısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ocak 2020
  • 13:58

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri (SES), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından oluşturulan Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, Grup Yorum üyelerinin açlık grevi ve ölüm orucu taleplerinin karşılanmasını isteyerek İHD İstanbul Şube binasında basın toplantısı yaptı. Bugünkü basın toplantısına “Yaşamı ve insan onurunu savunuyoruz. Ses ver Grup Yorum üyeleri yaşasın” başlığıyla sunulan basın metnini SES Anadolu Şube Eşbaşkanı Erdal Güzel okudu.

18 Haziran’da başlattığı açlık grevini 3 Ocak günü ölüm orucuna çeviren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’i, aynı hapishanede tutulan ve açlık grevine 190. gününde ara veren Barış Yüksel ile 120. gününde ara veren Ali Aracı ile dayanışma amacıyla açlık grevinde bulunan grup üyesi Emel Yeşilırmak’ı 14 Ocak’ta Silivri Hapishanesi’nde ziyaret ettiklerini belirten Güzel, tahliye olmaları sonrasında açlık grevine dışarıda devam etmekte olan Bahar Kurt ve Helin Bölek’i de aynı gün ziyaret ettiklerini ifade etti.

“İbrahim Gökçek’in morali iyi ama aşırı kilo kaybı var”

Güzel yaptıkları görüşme izlenimlerini şu ifadelerle aktardı:

“* Görüşülen tüm grup üyeleri ; çalışmalarını yürüttükleri İdil Kültür Merkezi’ne yönelik baskıların son bulması, grup üyelerinin İç İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘arananlar’ listesinden çıkartılmaları, 3 yıldır devam eden konser yasaklarının son bulması ve grup üyelerinin tamamının serbest bırakılması yönündeki taleplerinin devam ettiğini ifade etmişlerdir.

* İbrahim Gökçek’in sürdürdüğü ölüm orucu eyleminin taleplerinin kabul edilmesi yönünde dikkat çekmek ve dayanışmak maksadı ile diğer birçok mahpus tarafından başlatılan bir aylık açlık grevinin halen devam ettiği,

* İbrahim Gökçek’in; açlığının 211.günde olduğu. Moral durumunun iyi olmasına karşılık vücut ağırlığının 47 kiloya kadar düştüğü, aşırı zayıflamaya bağlı kaslarında zayıflıkların ortaya çıktığı, idareden sık sık revir için ziyarette bulunulduğu ancak revire haftada bir gittiği ve sadece vücut ağırlığının ölçülmesine izin verdiği, B1 vitamini, sıvı ve şeker almaya devam ettiği”

“Zorla müdahale tehdidi yapıldı, disiplin cezaları verildi”

“* 20 gün kadar önce 2. müdür, psikolog ve doktor tarafından ziyaret edildiği, zorla müdahale için gelmedik yönlü açıklamalarda bulundukları,

* Açlık grevi nedeniyle verilen faaliyetlerden men cezası yanında, bir aylık ziyaret yasağı cezasının yeni bittiği, uzun bir aradan sonra ailesiyle bu hafta görüşebileceği,

* Henüz davalarının açılmadığı ve duruşma günlerinin belli olmadığı”

Mustafa Koçak ve Murat Canım’ın adil yargılanma talebine destek

Açlık grevine ara veren Grup Yorum üyeleri Barış Yüksel ve Ali Aracı’nın sağlık durumu ve onlara verilen disiplin cezalarına dikkat çeken Güzel, adil yargılanma talebiyle ölüm orucunu sürdüren Mustafa Koçak ve açlık grevinde olan Murat Canım hakkında şunlar ifade etti:

“İzmir Şakran T Tipi Hapishanesinde tutulan ve adil yargılanma hakları ihlal edilerek verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını protesto ederek adalet ve yeniden yargılanma talep eden ve 199. gününde eylemini ölüm orucu biçiminde sürdüren Mustafa Koçak ile  Silivri Hapishanesi’nde tutulan ve bugün itibariyle 104 gündür açlık grevini sürdüren dava arkadaşı Murat Canım’ın sağlık durumlarının giderek bozulduğu, Mustafa Koçak’ın yoğun kilo kaybı yaşadığı da edinilen bilgiler arasındadır.”

“Grup Yorum üzerindeki her tür baskıya derhal son verilsin”

Grup Yorum üyelerinin ölüm orucu ve açlık grevi eyleminin taleplerinin yazılı yasalarda zaten var olduğunu ayrıntılarıyla açıklayan Güzel son olarak şunları ifade etti:

“Yaşam hakkını ve insanlık onurunu savunan açlık grevi izleme heyeti olarak; Grup Yorum üzerindeki her tür baskıya derhal son verilerek, ölümler olmadan, yukarıda kısaca değindiğimiz Anayasa Mahkemesi kararı da gözetilerek, sorunun derhal çözüme kavuşturulması için yetkilileri göreve çağırıyoruz. Mahpusların açlık grevi sürecinde bağımsız sağlık heyetleri tarafından takip edilme talepleri yerine getirilmeli, kelepçeli muayene ve tedaviye zorlama  gibi insanlık onuruna ve İstanbul protokolüne aykırı uygulamalara derhal son verilmelidir.”