AB Maraş konusunda saray rejimini uyardı

Brüksel'den yapılan bu açıklama, Kıbrıs'ın üstüne çöküp ilhak etme hayalleri kuran AKP şefiyle müritlerinin oynadıkları kirli oyundan bir şey kazanmaları olası görünmüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Temmuz 2021
  • 18:55

Geçen hafta müritleriyle birlikte Kıbrıs’a ‘çıkarma’ yapan AKP şefi, BM kararına göre “kapalı bölge” olan Maraş’ın bir bölümünün açılacağını ilan etmişti. Kıbrıs’tayken yaptığı açıklamalardan birinde şu ifadeleri kullanmıştı:

“…artık Maraş'ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır. Açılımın, Kapalı Maraş'ın yüzde 3,5'una tekabül eden pilot bölgede başlayacak olması Kıbrıs Türk makamlarının bu konuya ne kadar hassas yaklaştığını ortaya koyuyor…”

Erdoğan’ın bu sözleri, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını tanımıyoruz” anlamına geliyor. Bu tutumla güya ABD ile AB’ye kafa tutmuş oldu AKP şefi. Oysa tek derdi, emperyalist efendileriyle pazarlık yapabilecek malzeme yaratmak. Tabi saray beslemesi medya, Tayyip Erdoğan’ın sahte kabadayılığını ‘kahramanlık’ diye yutturmak için seferber edildi. Kıbrıs şantajı, her an mafyatik saray rejiminin elinde patlayabilir.

Görünen o ki, Brüksel’deki AB şefleri Tayyip Erdoğan’ın sahte kabadayılığını yutmadı. Nitekim Avrupa Birliği, Türkiye'nin Kapalı Maraş'ı yeniden açma kararından geri adım atmaması halinde “AB'nin çıkarlarını savunmak için elindeki araçları kullanabileceği” uyarısında bulundu. Brüksel’in açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:

“Avrupa Birliği, Türkiye'nin tek taraflı adımlarını ve Türk Cumhurbaşkanı ile Kıbrıs Türk toplumu lideri tarafından 20 Temmuz 2021'de Maraş kentinin yeniden açılmasına ilişkin kabul edilemez açıklamaları şiddetle kınıyor.”

“AB, ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararları uyarınca ve AB'nin temelini oluşturan, bağlı olduğu ilkeler doğrultusunda, siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde Kıbrıs sorununun kapsamlı bir şekilde çözülmesine olan bağlılığını sürdürmektedir” 

Brüksel’den yapılan bu açıklama, Kıbrıs’ın üstüne çöküp ilhak etme hayalleri kuran AKP şefiyle müritlerinin oynadıkları kirli oyundan bir şey kazanmaları olası görünmüyor.