Medya ve basın alanında da tek bir ses çıkması için ilerici, muhalif gazeteciler hedef alınıyor. Her sene onlarca gazeteci yargılanıyor ve tutuklanıyor. Gazeteciler Cemiyeti’nin “Demokrasi için Medya/Medya İçin Demokrasi Projesi” adlı raporu bu gerçekliği bir kez daha gözler önüne serdi.
Gazeteciler Cemiyeti’nin medya gözlem raporuna göre; 2020 yılında her 2 gazeteciden 1'i tehdit edildi, her 4 gazeteciden 1'i fiziksel şiddete maruz kaldı. Her 5 gazeteciden 1'i yargılandı ve her 6 gazeteciden 1'inin yargılanması sürüyor.
Gözlem raporunda basının 2020 yılındaki durumu şu şekilde özetlendi:
“Medyada salgının etkileri ilk etapta ekonomik olarak hissedildi. Gazete tirajları ortalama yüzde 30 oranında düştü. Salgın nedeniyle en az 22 gazeteci yaşamını yitirdi.
Ocak ayında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 894 gazetecinin basın kartı iptal edildi.
‘Terör’ kapsamında hapishanede bulunan gazeteciler salıverilmedi. Aynı zamanda resmi ilan ve reklam alma yetkisi bulunmayan gazetelerin hapishanelere girişine engeller getirildi.
Evrensel, BirGün, Tele 1, Halk TV, Fox TV vb. iktidarın sözcüsü olmayı reddeden haber mecraları milyonlarca lira tutarında cezalarla baş etmek durumunda kaldı.
İktidar yanlısı olmayan yüzlerce gazeteci terör, Cumhurbaşkanı’na hakaret, halkı kin ve nefrete teşvik vb. nedenlerle bu yıl da hâkim karşısındaydı.”