10 Ekim Ankara Katliamı davası devam etti

Ankara’da 103 kişinin yaşamını yitirdiği 500 kişinin ise yaralandığı 10 Ekim Ankara Katliamı davasının firari sanıkları ile ilgili dava devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Şubat 2020
  • 13:38

Biri tutuklu 16 firari IŞİD yöneticisinin yargılandığı davada 4. duruşma Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu sabah başladı. 

Duruşmayı takip etmek için adliyeye gelen Avrupa Parlamentosu Milletvekili Demirel “TC vatandaşı olmadığı” gerekçesiyle duruşma salonuna alınmadı.

Sanıklardan İlhami Balı'nın eşi Hülya Balı SEGBİS aracılığıyla tanıklık yaptı. Hülya Balı, eşi ve kendisine yöneltilen sorulara daha önce cevap verdiğini belirtti. Balı'nın ifade verdiği esnada SEGBİS bağlantısı gerçekleştirilen ortamda bulunan kayınbabası Fevzi Balı'nın "Cevap verme" demesi mahkeme salonunda tepkilere yol açtı. Tanığın ifadesi alınırken katibin dışında kimsenin olmaması gerekirken firari IŞİD yöneticisi İlhami Balı'nın babasının tanığın ifade verdiği ortamda bulunması dikkat çekti.

Saat 12:30'da verilen 1 saatlik aranın ardından devam eden duruşmada, Deniz Büyükçelebi’nin eşi Şengül Büyükçelebi SEGBİS aracılığıyla dinlendi. Sabah dinlenen Hülya Balı, Şengül Büyükçelebi’yi tanımadığını iddia etmesine rağmen Şengül Büyükelçi, İlhami Balı’nın eşi Hülya Balı ile birlikte sınırın diğer tarafında aynı evde üç ay kaldıklarını söyledi. Sanık Erman Ekici söz aldı ve ifadesinde Erman Ekici'yi bizzat gördüğünü söyleyen Şengül Büyükelçi'ye kendisini bizatihi görüp görmediğini sordu. Tanığın ifadesinin çelişkili olduğu farkedilince, mevcut kayıtlar silinip değiştirildi.

Duruşmayı takip eden aileler duruşma sırasında tanıkların bizzat mahkeme salonunda ifadelerini vermeleri gerektiğini belirtirken mahkeme heyeti "Başka şehirde yaşıyorlar" şeklinde karşılık verdi. Salondakiler mahkeme heyetine "Bizler de başka sehirlerden geliyoruz" şeklinde tepki gösterdi.

Üçüncü tanık Ayşenur İnci, Adıyaman’dan SEGBİS aracılığıyla dinlendi, sonrasında dördüncü tanık Demet Taşar dinlendi. Evlendikten bir ay sonra Suriye’ye geçen. 26 yaşındaki Taşar, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyordu.

Duruşmaya 18.30'a kadar ara verildi. Aradan sonra devam eden duruşmada savcılık, firari sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının sonuçlarının beklenmesi ve Erman Ekici'nin tutukluluğunun devamı yönünde mütalaada bulundu ve 21.00’a kadar karar için duruşmaya ara verildi.

Hakim tek tutuklu sanık Erman Ekici'nin tutukluluğunun devamına ancak bir sonraki celse duruşmaya SEGBİS yoluyla katılmasına ve katliamın aydınlatılmasına yönelik toplatılması istenilen delillere ilişkin taleplerin reddine karar verdi. Dava 8 Mayıs'a ertelendi.