1 Mayıs davası görüldü

1 Mayıs’ta Saraçhane’den Taksim’e yürümek istediği için tutuklananların ilk duruşması görüldü. Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasında “1 Mayıs’a, Taksim’e, Tutsaklara özgürlük, direnişe devam!” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Temmuz 2024
  • 13:30

1 Mayıs’ta Saraçhane’den Taksim’e yürümek istediği için tutuklananların ilk duruşması görüldü. Dosya kapsamında ikinci dalga ev baskınlarında gözaltına alınarak tutuklanan 8 kişi de bulunuyor.

1 Mayıs Taksim davasında yargılanan ve hapishanede bulunanların tahliyelerine ve tüm adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verildi. Davanın diğer duruşması 7 Ocak'ta görülecek. Tahliye kararı sonrasında Çağlayan'da İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

ÇHD adına yapılan konuşmada dosyanın durumu aktarılarak 8 kişinin tahliye olduğu belirtildi ve şunlar denildi:

"Bu dosyadan 82 kişiyi Taksim'e çıkmak istediği için tutukladılar. 41 kişi tutukluydu bu dosyadan 33 kişi kaldı. Bu bir başarı değil bizim için, kalan 33 kişiyle almakla kalmayacağız, hukuksuz bütün kararları alaşağı edeceğiz."

***

Duruşma öncesinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri ve Hepsini Alacağız tarafından iki açıklama yapıldı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri: “1 Mayıs’a, Taksim’e, tutsaklara özgürlük!”

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla düzenlenen basın açıklamasında “1 Mayıs’a, Taksim’e, tutsaklara özgürlük!” yazılı pankart açıldı. Bileşen adına okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2024 1 Mayıs’ının üzerinden iki ay geçti. Hem 1 Mayıs gününde hem de sonrasında onlarca kişi gözaltına alındı, 3 dalga operasyonlarla ve gözaltılarla toplam 82 kişi tutuklandı. Hâlâ 52 arkadaşımızın tutsaklığı devam ediyor. İlk tutuklamaların olduğu gece söylemiştik, hepimiz oradaydık, Taksim’e yürüyen milyonlara dayatılan açlık ve sefalete öfkenin iradesidir ve yalnız değildir. Bugün de tutsak arkadaşlarımızın ilk duruşmasında burada yanlarındayız. Elbette direnenlere saldırı ilk kez bu 1 Mayıs’ta başlamadı. Dost düşman herkesin bildiği bir gerçeği bugün bir kez daha tekrar edelim; direniş baskılarla, gözaltılarla, tutuklamalarla durdurulamaz.”

Açıklamanın devamında eylem ve direnişlere değinilerek “Taksim iradesi tüm saldırılara rağmen sürmektedir” denildi. Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“1 Mayıs alanı Taksim’e yürümek, iradesini, inancını ve kimliğini savunmak, insanları açlığa, yoksulluğa ve savaşa mahkûm eden bu düzene karşı çıkmak, direnmek suç değildir.”

Ardından 1 Mayıs tutsaklarından tahliye olan Anıl Akman konuşma yaptı. Eylem boyunca “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “1 Mayıs’a, Taksim’e, tutsaklara özgürlük!”, “Meydanlar halka kapatılamaz!” sloganları atıldı.

Hepsini Alacağız: “Taksim yürüyüşümüz sürüyor!”

Hepsini Alacağız’ın çağrısıyla adliye önünde yapılan ikinci eylemde “Haklarımızı ve özgürlüğümüzü, 1 Mayıs’ı, Taksim’i, arkadaşlarımızı hepsini alacağız!” yazılı pankart açıldı.

Bileşen adına yapılan konuşmada “Taksim yürüyüşümüzün devam ettiğini göstermek için bir adayız” denildi. Ekonomik, hak ve özgürlüklere yönelik saldırılara değinilen konuşmada "O barikatlar karşımıza sömürü katmerleşsin diye çekildi” denildi.

Konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Barikatlar, saldırılar, gözaltılar, biber gazı ve coplar yürüyüşü durdurmayacak. Bu halkın onuru ve iradesi direnişi var. Kazanan biz olacağız!”

Sabahki 1 Mayıs operasyonlarına değinilen konuşmada “Madem her sabah 1 Mayıs operasyonu olacak, her yer Taksim her yer 1 Mayıs olacak” denildi.

Ardından söz alan yazar Temel Demirer “Madem adliye önündeyiz biraz hukuk konuşalım. Bu dava yok hükmündedir” diyerek sözlerine başladı.

Anayasanın yükümlülüklerinin çifte standart olamayacağını vurgulayan Demirer “Biz emekçilere Taksim’in yasaklanması hukuksuzluk” dedi. 1 Mayıs’ın yüzlerce yıllık geleneğine dikkat çeken Demirer “Biz Taksim’e haklar ve özgürlükler için yürüdük” dedi. Demirer sözlerini “Biri yargılanacaksa 1 Mayıs’ı yasaklayanlar yargılanmalı” diyerek tamamladı.

1 Mayıs günü Taksim’e çıkmak için Saraçhane’de bulunan bir emekli söz alarak “Emekliler olarak 10 bin TL ile geçinemiyoruz. İnsanca yaşamak için Taksim’e yürüdük. Ben artık hiçbir gencin sürünerek yaşamasını da sokaklarda katledilmesini de istemiyorum” dedi.

Eylemde Taksim tutsağı Ergin Çevik’in babası söz alarak “Çocuklarımız çalmadı, çırpmadı, uyuşturucu satmadı” dedi. Ev baskınları sırasında polis saldırılarının teşhir edildiği konuşmada ayın 17'sindeki duruşmaya çağrı yapıldı. Konuşma “Çocuklarımızı alacağız” denilerek sonlandırıldı.

1 Mayıs tutsaklarından 5 gün önce tahliye edilen Berkan Bütün yaptığı konuşmada “Tutuklamalarınız nafile. Yaşasın 1 Mayıs demekten geri durmayacağız” dedi.

Öğrenci Faaliyeti adına yapılan konuşmada da tutuklamaların mücadeleyi durduramayacağı vurgulandı.

Her iki eyleme de BDSP ve DGB flamaları ile katıldı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul