Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü rant peşinde!

Salgını fırsat bilen YTÜ Rektörlüğü, 3 senedir kullanılmayan Maslak Kampüsü’ne inşa edileceğini açıkladığı teknoparkın temelinin “kısa bir süre içerisinde atılacağını” açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 21 Nisan 2020
  • 10:52

2017 yılında boşaltılan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Maslak Kampüsü 3 senedir kullanılmıyordu. Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Maslak Kampüsü’ne yapılacak projelere dair açıklama yayınlandı. Açıklamada “Maslak Kampüsü’nün 6 bin 807 metrekarelik kısmına ek teknopark alanı; 8 bin 473 metrekarelik kısmına da üniversitenin uygulamaya yönelik bazı bölümleri, sürekli eğitim merkezi, uzaktan eğitim merkezi, kongre ve sahne sanatları merkezi ile çeşitli eğitim birimlerinin yapılması planlanmıştır” denildi.

En son açıklanan verilere göre Türkiye genelinde 77’ye ulaşan teknoparklarda her yıl on binlerce proje geliştirilmektedir. Üniversite bünyelerinde açılan teknoparklarda, akademisyenler ve öğrenciler, sermaye tarafından ucuz ve nitelikli iş gücü olarak görülmektedir. Her seferinde “yerli ve milli” üretim vurguları ile yapılan projeler, sermaye gruplarının iştahını kabartan rant alanlarına dönüşmüş durumdadır.

2019-2020 eğitim döneminin akademik açılışında Yıldız Teknik Üniversitesi rektörü Bahri Şahin “müjde” verircesine Maslak Kampüsü’nde 3. Teknopark’ın açılacağını duyurmuştu. YTÜ Rektörlüğü’nün açıklamasında “Teknik projeleri ve idari süreçleri tamamlanan Teknopark ve Eğitim Kompleksinin kısa bir süre içerisinde temeli atılarak inşaatına başlanacaktır” ifadelerinin yer alması, salgın fırsatçılığına işaret ediyor. Bu fırsatçılık, rant ve talan projelerini tepkilerin odağı haline gelmeden yürütmek istediklerini göstermektedir.

Eğitim döneminin başında, YTÜ yönetimi Davutpaşa Yerleşkesine ise Millet Bahçesi yapılacağını duyurmuş, bunun üzerine öğrenciler duruma tepki göstermişlerdi. Öğrencilerin halihazırda laboratuvar, yemekhane, yurt ve kütüphane gibi birçok ihtiyacı henüz giderilmemişken yapılması yönünde kararlar alınan bu projeler, sermayenin üniversitelere daha fazla nüfuz edebilmesi, ucuz ve nitelikli işgücü ihtiyaçlarının karşılanması için gerçekleştirilmektedir.