ODTÜ'de yasaklara rağmen Devrim'de mezuniyet

Kayyım rektör Verşan Kök'ün mezuniyeti iptal etmesine rağmen ODTÜ'lüler geleneksel mezuniyet törenlerini Devrim Stadyumu'nda taşıdıkları pankartlarla gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 06 Ağustos 2022
  • 18:37

ODTÜ’de yasaklara rağmen mezuniyet töreni Devrim Stadyumu’nda yapılıyor…

Kayyum rektör Verşan Kök’ün protesto korkusuyla mezuniyeti iptal etmesine rağmen ODTÜ’lüler geleneksel mezuniyet törenlerini taşıdıkları pankartlarla gerçekleştirildi. ODTÜ Mezuniyet Töreni’nde ekonomik kriz ve enflasyon, TÜİK’in istatistikleri, İstanbul Sözleşmesi, kayyum rektör Verşan Kök’ün yasakçı uygulamaları, binlerce ağacın katledildiği yol projesi başta olmak üzere çeşitli konulara dair çok sayıda pankart taşındı.

ODTÜ’de taşınan pankartlara buradan bakabilirsiniz…

***

Sermaye iktidarının baskıları altında ODTÜ’de mezuniyet töreni gerçekleşti. Kampüs girişinde polis ablukası, içeri girişte pankartların fotoğrafının çekilmesi dayatması gibi baskılar eşliğinde tören gerçekleştirilirken rektörlük tarafından öğrencilere “Sadece birinci derece yakınlar törene alınacaktır” maili atıldı.

Saat 15.00’da toplanmaya başlayan mezunlar bekleme esnasında Eşli Danslar Topluluğu’nun gösterisini izledi. Saat 17.00’da başlayan yürüyüşün ardından tören gerçekleştirildi. ODTÜ Mezunlar Derneği adına konuşma yapıldı. Konuşmada şunlar ifade edildi:

Bugün Devrim’de hep birlikte mezuniyet coşkusu yaşayabiliyorsak, bu birliktelik üniversitemizin ilke ve değerlerinin, oluşturduğu özgürlük ve mücadele bilincinin en açık yansımasıdır. Bu bilinç ile yeni yaşamınızda başaramayacağınız hiçbir şey yoktur. Bugüne dek ODTÜ öğrencileri olarak temsil ettiğiniz bu bilinci bugünden sonra ODTÜ mezunları olarak taşıyacak olmanız bizleri ayrıca heyecanlandırıyor” denildi ve devamında “her türlü baskıya karşı demokratik özerk üniversite, özgür bilimsel eğitim yolunda birlikte yürümekten gurur duyduğumuzu, bu mücadelede bir adım geri atmayacağımızı bilmenizi isteriz

ODTÜ öğrencileri adına da bir konuşma gerçekleştirildi. Üniversitede öğrencilerin gördüğü baskıları anlatan ODTÜ öğrencisi konuşmasında şunları vurguladı:

2021 Kasım ayında Ekonomik Krizden ötürü insanların sokağa çıktığı gün, ODTÜ öğrencileri de zamlardan ve yaşam maliyetlerinden ötürü yurtlar bölgesinde dışarıdaydı, fakat o gece kampüse giriş çıkışlar polis bariyeri ile kapatılmış öğrenciler polis şiddetine maruz kalmıştı. Öte yandan özgürlüğümüze ve ifade haklarımıza kısıtlama getirildiği bu dönemde kampüsümüzde yapmak istediğimiz onur yürüyüşü rektörlük tarafından iptal edildi. Onur Yürüyüşü sırasında evimiz dediğimiz kampüsümüze bu yıl sıkça gördüğümüz polis girdi. Bugün, geleneğimiz olan Devrimde Mezuniyetimizi güvenlik gerekçelerini sebep göstererek iptal eden Rektörlük, aslında o gün de gün evimizde polis şiddetine maruz kalmamıza sebep olup, öğrenciler adına güvenlik zaafiyeti oluşturmuştu

ODTÜ ormanının tahribatına sebebiyet verece rant yolu “projesi”nden bahsedilen konuşmada şunların altı çizildi:

“Nesillerin emek verdiği ağaç dikmeyi bir şölen haline getirerek yeşerttiği ODTÜ ormanı rant tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Bizler bozkırı yeşertip Ankara’ya orman inşaa edenleriz, inşaa ettiğimiz, binlerce türe ev olan ODTÜ ormanına sahip çıkacağız, rant’a kurban gitmesine izin vermeyeceğiz. Rant yolunun nesillerin bozkırdan yeşerttiği ODTÜ ormanından geçmemesi için mücadele etmeye devam edeceğiz”

Ardından açığa alınan Sibel Bekiroğlu ve Mehmet Mutlu konuşma yaptı ve şunları vurguladılar:

Haksızlığa uğradığımız süreç boyunca bizi yalnız bırakmayan öğrencilerimizin Devrim’de olması gereken mezuniyet ısrarını ve onları yalnız bırakmayan ailelerini selamlıyoruz. Memleketin her yerinden bir çürük kokusu yayılıyor ve istisnasız hepimizin üstüne siniyor. Düzenin çürümüşlüğü adeta bir baraj gibi özgürlüklerimizin ve hatta en temel haklarımızın önünde set çekmiş durumda. Birlikte aynı yere vurarak bu seti parçalayabiliriz

Eğitim Sen ODTÜ temsilciği adına yapılan konuşmada ise şunlar ifade edildi:

Bütün ODTÜ öğrencilerinin hayalini kurduğu mezuniyet törenini yasaklayan bu zihniyet, sadece öğrencilerimizi değil, eğitim ve bilim emekçilerini de hedef alıyor. Bugün bir kez daha haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı tüm ODTÜ bileşenlerini yan yana gelmeye çağırıyoruz. Sermayenin tahakkümüne ve tek adam rejimine karşı doğadan, emekten, bilimden ve toplumdan yana bir düzeni, var olduğumuz her yerde savunmaya devam edeceğinize dair inancımız tamdır

Konuşmaların ardından ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu zeybek gösterisi gerçekleştirdi.

Coşkulu bir atmosferde gerçekleşen mezuniyet törenine ailelerle beraber on binin üzerinde katılım sağlandı. Kayyum rektöre tepkilerin öne çıktığı mezuniyet töreni çekilen halayların ardından sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara