Ankara’da ODTÜ Bileşenleri, çevre örgütleri, meslek odalarının gerçekleştirdiği ODTÜ Rant Yolu forumu gerçekleştirildi ve "ODTÜ Ormanı parçalanmasın" denildi.
Forumda açılış konuşmasında rant yolunun süreci anlatıldı ve şunlar ifade edildi:
“Rant yolu, Melih Gökçek döneminde başladı. Ardından onun istifası üzerinden yerine gelen Mustafa Tuna döneminde durduğunu ama Mansur Yavaş'ın belediye başkanı olarak seçilmesinin ardından tekrar başlamış oldu. Yeniden başlayan bu yola karşı öğrenciler rant yolunda bulunan iş makinalarının olduğu yerde nöbete başladılar. Nöbet devam ederken belediye önünde ODTÜ bileşenleri, ekoloji aktivistleri, Ankaralılar ve diğer üniversite öğrencileri ile birlikte bir eylem gerçekleştirdi. Bu eylemin ardından bilgilendirme yapabilmek açısından sonraki hafta belediye önünde standlar açıldı. Bu standlar hem belediyeye gelen insanların hemde belediye işçilerinin dikkati çekti. Yol yapılmayacak, ihale yok gibi ortaya atılan yapanlara dair doğru bilgilendirmeler yapıldı. Bugün hala proje iptal edilmiş durumda değildir. Bu yolun hem yakınlarında rezidanslar yapılıyor. Bizlerde şimdi yeniden bu orman katliamına karşı rant yoluna dair neler yapabileceğimizi konuşmak için yan yan geldik”
Rant yolunda partiler ortak
Forumda yapılan konuşmalarda belediyede AKP ve CHP'lilerin imar ve rant konusunda iş birliği yaptığına değinildi. Mansur Yavaş'ın bu yolu baskıdan kaynaklı yapmak zorunda kaldığına dair yaptığı açıklamalarının aslı olmadığı ifade edildi. Forumda “Eğer tekrar çalışma başlarsa gidip orada direnmek ve iş makinalarının çalışmasını engellemek gerekir” diyen katılımcılar oldu.
ODTÜ şehir bölge planlama bölümünden öğretim görevlisi olan bir akademisyen ret kararı çıkan davaları tekrar açılabileceği Danıştay'a götürebileceğini belirtti.
“Bunlar siyasi kararlara göre belirlenir”
Şehir bölge planlama bölümünden akademisyen ise şunları dedi:
“Bu tarz planlamalar özünde çevre, ekoloji, toplumun ihtiyaçlarına göre değil tamamen politik ve siyasi kararlara göre belirlenir. Burada ihalenin kime verileceği, nasıl kar edileceği daha önemli hala geldiğini ifade etti. İmar kanunları bizlere değişiklik yapma hakkı veriyor ama keyfi olarak bu kararları uygulamıyorlar. Alınan sözler de kamuoyu yaratabilmek açısından kampanya süreçleri yürütülebileceği”.
Eğer ortak bir platformda oluşturulabilirse planlama açısından daha derli toplu ilerlenebileceği ifade edildi.
Oluşturulan imza dilekçesinin yaygınlaştırılması, okulda stant açılabileceğini ifade edildi. Belediye meclisi 10 Ekim'de toplanacağı için o gün imzalar belediyeye götürebilir ve aynı zamanda kamuoyu yaratılabilir önerisi öne çıktı.
Gelen önerilerle beraber sınıfsal içeriğini de anlatılabileceği ve imza dilekçesinin de nasıl yaygınlaştırılabileceğine dair somut planlamalar yapılarak forum sonlandırıldı.
Eğitim-Sen, Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Çevre topluluğu, ODTÜ Biyogen, ODTÜ Mezunlar Derneği, TMMOB Ankara İl Yönetimi, Devrimci Gençlik Birliği, Devrimci Gençlik Dernekleri ve Ankara Özgür Öğrenci İnisiyatifi de foruma katıldı.
Kızıl Bayrak / Ankara