Ankara’da yasaklara karşı basın toplantısı

Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçleri gerçekleştirdiği basın toplantısı ile eylem ve etkinlik yasaklarına tepki gösterdi ve “Siz su işlemekten vazgeçin” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Eylül 2022
  • 18:45

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkının engellenmesine dair Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre “Biz anayasal haklarımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz, siz suç işlemekten vazgeçin” pankartının asıldığı toplantıda ilk olarak Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu konuştu. 15 Temmuz’a vurgu yapan Uğurlu konuşmanın devamında şunları dedi:

 “Parlamentonun bulunduğu Ankara paradoksal biçimde anayasal haklara en uzak şehir olma özelliğine sahip hale gelmiştir. Ülke genelinden farklı, adeta özel bir hukuk uygulanmakta, Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü şehrin meydanları, sokakları hatta binalarına göre farklı uygulamaları devreye sokabilmektedir. Anayasa Mahkemesi ve AİHM, kanunları yok sayan Ankara Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nü birçok kez mahkûm etse de sorumlular hakkında gerekli yaptırımların hayata geçmemesi nedeniyle hukuksuzluk artarak sürmektedir”  

Uğurlu, emek ve demokrasi güçleri tarafından düzenlenen eylem ve etkinliklerde yaşanan engellemeleri şöyle sıraladı:

“Basın açıklamaları önceden izin alınmadığı bahanesiyle engellenmekte. Özellikle Kızılay bölgesinde yapılacak tüm açıklamalar sırasında toplumun huzurunu kaçıracak şekilde ortam terörize edilmekte, bu alanlarda yapılan demokratik hak kullanımları saldırıyla karşılaşmakta ve insan onuruna yakışmayacak şekilde gözaltı işlemi uygulanmakta. İşyerlerimizde ve alanlarda halkı bilgilendirmeye yönelik broşür dağıtmamız ve stant kurmamız, iş yerleri önlerinde sendikal faaliyetlerimiz engellenmekte. İş yerlerimizde yapılacak çalışmalara katılımı azaltmak için kolluk kuvvetlerinin yığılması suretiyle emekçiler korkutularak katılımlarının önüne geçilmekte. Emek güçlerinin eylemlerinde sendika temsilcilerinin sendika binalarından çıkışı engellenmekte ve abluka altına alınmakta. Polis amirleri tarafından yöneticilerimize karşı tehditkâr bir dil kullanılmakta. Demokrasi ve emek hareketi için önemli olan simgesel alanlar keyfi olarak yasaklanmakta. Miting başvurularımız keyfi şekilde miting öncesine kadar bekletilmekte.” 

KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Ankara’da son 5 yıldır olağanüstü bir hal ile karşı karşıya olunduğunu ifade ederek şunları dedi:

 “İLO’nun anti demokratik uygulamalara yönelik Türkiye aleyhine vermiş olduğu birçok karar var. Bunun yanı sıra güvenlik güçlerinin fiziksel şiddetini hukuka aykırı bulan AYM kararı var. Bizler de uzun süredir beri anayasasızlığın ortadan kaldırılmasına karşı mücadeleden vazgeçmiyoruz” 

CHP Ankara İl Başkan Yardımcısı Atilla Ilıman, 20 yıldır devam eden bir iktidarın her geçen gün artan baskılarıyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, valilik izinli etkinliklerde bile yoğun bir polis ablukasıyla karşı karşıya kalındığını söyledi ve “Biz mücadelemize devam edeceğiz, korkmuyoruz, buradayız” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı