ODTÜ’de barınma hakkı eylemi

ODTÜ öğrencileri rektörlüğün yurda öğrencilerin alınmayacağını duyurmasının üzerine barınma hakkı için eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 21 Şubat 2023
  • 20:50

ODTÜ öğrencileri rektörlüğün yurda öğrencilerin alınmayacağını duyurmasının üzerine barınma hakkı için eylem gerçekleştirdi.

ODTÜ Rektörlüğü, YÖK tarafından yapılacak yeni bir değerlendirmeye kadar, 2022-2023 Akademik Yılı Bahar Dönemi eğitim ve öğretimin çevrim içi olacağını söyledi. Aynı zamanda rektörlük yurtta kalan öğrenciler içinse 20 Şubat 2023 17.13’te attığı mail ile birlikte sadece 20 Şubat 2023 günü yurda gelen öğrencileri kabul edeceğini ve bugünden sonra öğrencileri yurda almayacağını açıkladı.

ODTÜ öğrencileri gerçekleştirdiği basın açıklamasında şunları ifade etti:

“YÖK ve Rektörlüğün aldığı uzaktan eğitim kararı depremzede öğrenciler başta olmak üzere herkesin eğitim hakkını gasp ederken ODTÜ rektörlüğünün yurtlara 20 şubat itibariyle gelen öğrencilerin kalmayacağını duyurması barınma hakkımızı da gasp etmektedir. Bu kararla birlikte eğitim dönemi içerisinde yurtta kalmanın önü kapatılmaktadır. Alınan kararın öğrencilerin yarım gün içerisinde bulundukları illerden yurda dönmesini şart koşması mağduriyeti artırmış, apar topar yurduna gelen öğrencilerin de yurda girememesine neden olmuştur. Hala birçok arkadaşımız yurdunun içerisinde gece konaklayıp konaklayamayacağına dair bilgisi olmadan beklemektedir. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Eğitim dönemi içerisinde tüm öğrencilerin barınma hakkı sağlanmalıdır. Yurt hakkı olmayan depremzede öğrencilere barınma imkanı sağlanmalı, yurtlarda kalan öğrencilerin mağduriyetleri giderilmelidir. Barınma hakkımız için herkesi mücadele etmeye çağıyoruz.”

Bu kararlardan vazgeçilmesi için rektörlükten görüşme talep eden ODTÜ öğrencilerinin talebi uzun bekleyişin ardından kabul edildi. Bu akşam burada bulunan ODTÜ öğrencileri yurtlarda kalabileceğini söyleyen Rektörlük yetkilileri, ilerleyen süreç içerisinde yurtlarına geri dönmek isteyen öğrencilerin durumuna ilişkin net bir şey söylemedi.

Öğrenci toplulukları ve gençlik örgütlerinin temsilcileriyle Rektörlük arasında gerçekleştirilecek olan görüşme için ODTÜ öğrencileri yarın tekrar Rektörlük önünde yan yana geleceklerini duyurdu.