Kadıköy'de YÖK protestosu

Kadıköy'de bir araya gelen Üniversite Öğrencileri kuruluşunun 39. yılında YÖK'ü protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 06 Kasım 2020
  • 17:59

Üniversite Öğrencileri Kadıköy’de YÖK protestosu düzenledi. Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi önünde gerçekleştirilen eylemde “Eğitimde eşitsizliğe ve geleceksizliğe karşı mücadeleye!” pankartı açıldı. Yapılan basın açıklamasında YÖK’ün kuruluş süreci aktarılarak, kurulduğu günden bugüne YÖK’ün üniversiteleri sistemin hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabası anlatıldı. Açıklama da şunlar ifade edildi:

“Bir darbe ürünü olan YÖK dün nasıl darbecilerin emriyle hareket ediyorsa bugün de darbenin mirasçısı Saray Rejimine itaat etmektedir. Bu süreçte üniversitelerde faşist baskılar artmış, polis şiddeti "olağan" hale gelmiş ve üniversitede anti-demokratik uygulamalar artırılmıştır.

6 Kasımların militan ve kitlesel YÖK protestolarıyla hatırlanmasını sağlayan bir tarihin devamcısı olan bizler, 6 Kasım’ı üniversitenin sorunlarının dile getirildiği kürsülere çevirmek ve mücadeleyi büyütmek için 39 yıldır olduğu gibi bu sene de amfilerde, sokaklarda, eylem alanlarında olmaya devam ediyoruz”

Ticarileşen eğitim, faşist baskı ve polis terörü anlatılarak geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen yemekhane zamlarının geri çekilmesi sürecindeki direniş vurgulandı. AKP iktidarının üniversitelere dönük saldırganlığı vurgulanarak “her kampüsü birer karakola çevirmenin yanında, üniversitelere atadığı yandaş rektörlerle saldırılarını doğrudan uygulamaya başlamış ve adeta YÖK'ün aracılığına ihtiyaç duymaz hale gelmiştir” denildi.

Gençlik zorbalığa boyun eğmedi ve eğmeyecek!

Açıklamada pandemi sürecinde eğitim alanında yaşanan kaosa ve öğrencilerin sorunlarının göz ardı edilmesine değinilerek şunlar ifade edildi:

“AKP ve Saray Rejimi, Covid-19 salgınının faturasını açlık ile hastalık arasında seçime zorladığı emekçilere, tableti, bilgisayarı, interneti olmayan; eğitime erişemeyen milyonlarca öğrenciye kesmeye çalışmıştır. Yüz yüze eğitimin başlayacağı güne kadar tüm öğrencileri belirsizliğe itmiş, öğrenci yurtlarından taşınmak zorunda bırakılan öğrenciler ceplerindeki son para ile ya memlekete dönmüş ya da geçici evlere taşınmışlardır. Yine pek çok öğrenci bir gecede ders notlarına bile ulaşamadan KYK yurtlarından atılmış eşyalarına erişimleri engellenmiştir. Sermayedarların kendi çarkını döndürmek için ardı arkası kesilmeden açıklanan ekonomi paketlerinde öğrencilere yer bile verilmezken online derslere katılım için gerekli olan tablet, bilgisayar ve internet erişimine ilişkin eksiklikler karşılanmamış, öğrencilere alternatif olarak okul dondurma seçeneği sunulmuş, pandemi devlet tarafından; eğitim hakkının engellenmesi için fırsata çevrilmiştir.”

Açıklamanın devamında son olarak şunlar ifade edildi:

“Olabildiğine özgür olabildiğine refah dolu bir geleceğin ancak bu düzenin yıkılmasıyla mümkün olduğunu buradan bir kez daha haykırıyoruz. Bu düzenin yıkılması ise direnişi büyütmekten, örgütlü mücadeleden geçiyor. Salgın koşullarında dahi milyonların eğitime erişememesini, emekçilerin ölüme terk edilmesini değil patronların çıkarlarını gözeten Saray’ı ve onun kuklası YÖK’ü yıkmak için gençliği, üniversite öğrencilerini mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz!”

Eylem boyunca “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!”, “Ferman devletin, üniversiteler bizimdir!” ve “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” sloganları atıldı. Basın metninin okunmasının ardından Beyazıt Marşı söylenerek eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul