Bir malı veya hizmeti değerli kılan emektir. Emek, kişinin yaptığı işin, ürettiği ürünün değerini belirler. Ve her emekçi emeğinin karşılığını almalıdır. Hele ki o emek 16-17 yaşında meslek lisesinde okuduğu için zorunlu 3 gün staja tabi tutulan stajyer tarafından verildiyse… Ne yazık ki emeğimizin karşılığını alamıyoruz.
Sağlık Bakanlığı “kemer sıkma” politikası doğrultusunda stajyer öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmeyeceğini açıkladı. Eğer böyle bir politika uygulanacaksa bu ülkeye bir nevi hizmet eden, çabalayan, ter döken öğrenci emekçilerin bir öğünlük yemeğini kesmek yerine, binlerce lira alıp sınırsız fatura kullanabilen ve daha sayılamayacak kadar çok hakka sahip olan milletvekillerine uygulanmalıdır. Eğitim, sağlık ve beslenme gibi insanca yaşamak için gerekli ihtiyaçlar karşılanmazken, iktidarın kendi çıkarları doğrultusunda harcamalar yapması hoş görülebilmektedir.
Kimimiz sanayide, kimimiz ofislerde, hastanelerde kendi çapımızda bu ülke insanına hizmet eden ve aynı zamanda okuyan emekçi öğrencileriz. Stajyer yemeği ekonomiye yük değildir, olmamalıdır.
Türkiye’de bu olayların olmasının başlıca nedenlerinden biri eğitim seviyesinin düşük olması ve eğitim verenlerin durumlarının çok düşündürücü olmasıdır. Zira insanların itiraz eğilimi, eğitim seviyesi ile doğru orantılıdır. Bir ülkenin kaderinin büyük bir kısmını, o ülkeyi yönetenlerin eğitim ve kültür düzeyi belirler. Yönetilenlerin de haksızlığa karşı başkaldırmaları ve haklarını sonuna kadar aramaları gerekir. Çünkü kölelik, cehalet ile yoğrulan topraklarda hüküm sürer.
Bizler bu doğrultuda stajda yemek sorununun çözülmesi konusunda hükümet yetkililerinin sesimizi duymalarını ve sorunun en makul biçimde çözülmesini talep etmekteyiz. Çok şey değil, insanca bir hakkımızı istiyoruz.
Ankara’dan bir meslek liseli