İklim İçin Okul Grevi’ne Türkiye’den çağrılar

Atlas, Samra ve Ege, ‘Fridays For Future’ eylemleri kapsamında Türkiye’de yapılacak okul grevine çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 14 Mart 2019
  • 17:12

FridaysForFuture.org’daki çağrıya göre 15 Mart'taki okul grevi için dünya çapında en az 105 ülkede 1659 farklı eylem çağrısı var.

Türkiye’de, İstanbul’da Bebek Parkı ve Karaköy’deki Saint Benoit Lisesi önünde olmak üzere iki ayrı yerde iklim için okul grevi olacak. İzmir’de iki ayrı noktada, ayrıca sahil bölgeleri Çeşme ve Ayvalık’ta, Çıralı’da da bir noktada eylem planı görülüyor. Türkiye’deki eylem planlarına Iğdır, Antalya ve Ankara da dahil oldu. Adıyaman’daki çağrının bir çiftçiden geldiği fark edildiği için öğrenci eylemleri kapsamında değil.

“Bugün değilse ne zaman”

Türkiye’deki eylemler için çağrı yapan 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu, kendi geleceğine sahip çıkmak için sosyal medya üzerinden şu çağrıyı yaptı:

“Ben Atlas Sarrafoğlu, 11 yaşındayım ve İklim Değişikliği ve Global Isınmaya karşı geleceğimiz adına seni 15 Mart’ta yapacağımız İklim İçin Okul Grevi’ne çağırıyorum.

Greta Thunberg’e dünyanın dört bir köşesinden öğrenciler destek veriyor.

İklim değişikliğinin artık dönülmez bir aşamasında olduğunu biliyor, büyüklerin yetemediği yerde geleceğimizi korumak adına bizlerin harekete geçmesi gerektiğine inanıyorum. Bu sebepten dolayı senin de desteğin ile 15 Mart Cuma günü global olarak yapılacak FRIDAYS FOR FUTURE hareketine dahil olarak sesimizi duyuralım.

15 Mart’ta seni Bebek Parkı’nda saat 12’de bekleyeceğim. Gelin Greta’ya desteğimizi gösterelim, kendi geleceğimizi kendimiz talep edelim.

Bugün değilse, ne zaman?
Biz değilse, kim?”

Muğla’nın Dalyan ilçesinde yaşayan fakat Atlas’ı destelmek için Cuma günü İstanbul’da olacağını duyuran 12 yaşındaki Samra ise şu çağrıyı yaptı:

“Hepimiz biliyoruz ki ne Harry Potter ne de Superman bizi kurtarmaya gelmeyecek. Büyük ihtimalle şu anda kitapların içinden dünyayı kirlettiğimiz için bizi yargılıyorlar. Yetişkinler ise kahramanlara inanmıyor ama hep bir kurtarıcı bekliyor. Ama zaman kalmadı, durum acil!”

Okul grevine İzmir Ayvalık’tan katılmayı planlayan Ege de şunları paylaştı.

“Atmosfere salınan karbon gazı miktarının artmaya devam ettiği bu günlerde bilim bize kesin olarak dünyanın ısınmasını 1,5 derecede sınırlayabilmek için hemen harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor. Fakat elinde bu konuyla ilgili karar alma yetkisi olan insanlar, küresel ısınma ile mücadele etmek için hiçbir şey yapmıyor. Bu yüzden ben ve arkadaşlarım, #GretaThunberg'in izinden giderek, sesimizi duyurmak ve değişim sağlamak için okul grevi yapıyoruz.

#15Mart 2019 Cuma Günü Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda yapacağımız greve siz de katılabilir, geleceğimiz için grev yapabilirsiniz.”