Piri Reis Üniversitesi Deniz Ulaştırma Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Mustafa Koç, staj yaptığı gemide yaşamını yitirdi. Ailesi, kölece çalışma koşulları nedeniyle Koç’un hayatını kaybettiğine dikkat çekti.
19 yaşındaki Mustafa Koç, Chemfleet ve Armador Tankers firmaları aracılığıyla GANNET S gemisinde yaptığı stajda ‘akciğer enfeksiyonu’ nedeniyle hayatını kaybetti.
3 aylık gemi stajı için Hindistan’a gittikten sonra hava koşulları nedeniyle GANNET S gemisinin limana yanaşamadığı belirtilirken, bu sürede üniversiteli gencin, firma aracılığıyla hijyenik olmayan bir otelde kaldığı ifade edildi.
Sonrasında GANNET S gemisinde staja başlayan Mustafa Koç’un ailesi, gemide 18 gün boyunca kötü koşullar altında ve kölece çalıştırıldığını, kendilerine de durumu haber verdiğini şöyle anlattı:
“Gemi Hindistan’dan Cibuti’ye doğru seyre başladı. 18 gün boyunca günde ortalama 20 saat çalıştırıldı. Ayrıca yatması gereken kamarada Guardlar kaldığı için kendisine revirde kalması söylendi. Geminin A/C (Havalandırma) sistemi bozuk ve sebebi belirsiz olmakla birlikte kaldığı revirdeki vantilatör alınmış olduğundan dolayı, ortalama 45 derece olan bir revirde uyumak zorunda kaldı. Gemide stajyerlerin temizlemesi yasak olan bir tankı (20 metre derinliğinde, 1 metre açıklığı olan ve ortalama sıcaklığı 50 derece olan kapalı alan) birinci zabıtın seçenek bırakmaması sebebiyle temizledi. Normal şartlarda bile tank temizlemek, içerisindeki kalıntılardan dolayı oldukça riskli.”
Koç’un 11 Temmuz sabahı vardiyası olmasına rağmen yorgunluktan dolayı uyandırılmadığı ifade edilirken, sonrasında odasında cansız bedeninin bulunduğu belirtildi.
Cibuti’de otopsisi yapılan gencin ölüm nedeni ‘akciğer enfeksiyonu’ olarak belirlenirken, ailesi gemi stajı öncesi gerekli sağlık kontrollerinden geçtiğine, aşılarının tamamının yapılmış olduğuna, öncesinde herhangi bir sağlık problemi bulunmadığına dikkat çekti.
MLC standartlarına uygun olmayan şartlarda çalıştırıldığı, bu sömürü koşullarının ‘yeni’ de olmadığının altı çizildi. Türk Denizcilik Firmaları’nın stajyerleri ağır şartlarda çalıştırdığına işaret edilerek bu uygulamaların son bulması için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı.